Частично слънчево затъмнение ще се наблюдава утре 25 октомври. Тази

...
Частично слънчево затъмнение ще се наблюдава утре 25 октомври. Тази
Коментари Харесай

25 октомври и частично слънчево затъмнение

Частично слънчево затъмнение ще се следи на следващия ден 25 октомври. Тази година астрономичното събитие ще може да се наблюдава и от България. То ще бъде очевидно от Европа, Урал, Централна Азия, Западна Азия, Южна Азия и Североизточна Африка.

Какво съставлява слънчевото затъмнение

Слънчевото затъмнение е събитие в астрономията, при което Слънцето остава напълно или отчасти прикрито за Земята. Причина да не виждаме Слънцето е диска на Луната, тъй като тя застава сред Слънцето и Земята. Трите небесни тела се разполагат в една и съща линия.

От територията на България то ще се вижда най-добре от град Кърджали и в Североизточна България.

При това астрономично събитие, Луната ще закрие към 33% от слънчевия диск от тази част на България. По време на затъмнението действително може да видим понижаване на Слънцето денем.

Видове слънчеви затъмнения

Наблюдават се няколко типа слънчеви затъмнения.

Пълно слънчево затъмнение имаме, когато Луната закрива напълно Слънцето и е най-близо до Земята.

Пръстеновидно слънчево затъмнение имаме, когато Луната е надалеч от Земята и тогава Слънцето се вижда като пръстен към Луната.

 25 октомври и отчасти слънчево затъмнение

Хибридно слънчево затъмнение – в някои елементи на Земята се вижда цялостно, а в някои като пръстеновидно.

е най-често срещано. Тогава Слънце, Луна и Земя не са навръх една и съща линия и Луната закрива единствено част от Слънцето.

Кога ще се следи от България

В България то ще може да се наблюдава в ранния следобяд на 25 октомври. За София продължителността на космичното събитие ще бъде към 2 часа. За София частичното слънчево затъмнение ще стартира в 12:27 часа. За Варна началото ще бъде в 12:29 часа, а краят – в 14:54 часа.

На този може да наблюдавате затъмнението онлайн, в случай че нямате опция да го видите.

Към стрийма ще има специфични фрагменти от телескопа и експертни мнения.

Частичното слънчево затъмнението на 25 октомври ще бъде последното за тази година. Ще имаме ново хибридно и доста рядко слънчево затъмнение на 20 април 2023 година.

Също по този начин, учените и експертите предизвестяват да не се гледа директно към слънчевата светлина и да не се слагат слънчеви очила. За да се предпазят очите от Слънцето, би трябвало да се употребява стъкло, което особено се опушва на пламъка на горяща свещ или се носят специфични за случая очила.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР