Частично бедствено положение ще бъде обявено всеки момент в Пернишко.

...
Частично бедствено положение ще бъде обявено всеки момент в Пернишко.
Коментари Харесай

Обявяват частично бедствено положение в Пернишко заради наводнения

Частично бедствено състояние ще бъде оповестено всеки миг в Пернишко. Това заяви за БНТ кметът Станислав Владимиров. Това ще важи за Батановци, Ярджиловци и Черна гора. Улици в трите обитаеми места са превърнати в реки поради проливните дъждове и последвали наводнения.

И в трите села има къщи със заляти изби. Най-сериозна е обстановката в Батановци, където ще бъдат евакуирани хората от към 20 къщи.

" Очаква се равнището на река Струма там през идващите часове да се увеличи още ", заяви още кметът. 

Междувременно, стана ясно, че е увеличено изпусканото от язовир " Студена " количество вода. Това се постанова поради покачвания приток към водоема, който за последното денонощие е 8281 л/сек., при разход - 590 л/сек. Досега от язовира са изпускани сред 2 000 - 3 000 л/сек. От 12,00ч. през днешния ден водното количество, изпускано от язовира, е увеличено на 6 000 л/сек. Новината заяви изпълнителният шеф на " В и К " - Перник Борислав Иванов, предава Българска телеграфна агенция. 

" Водният размер на язовира е 23 692 800 куб.м при потенциал 25 519 100 куб.м. Ако достигнем размер от 24 000 000 куб.м, на чиято граница сме, би трябвало да изпускаме същото количество, което влиза в язовира ", уточни Иванов. По думите му обстановката е под надзор, увеличеното количество изпускани води е една от ограниченията за ръководството й. 

Междувременно Трън към този момент разгласи бедствено състояние, със период на деяние 7 дни, откакто локалната река Ерма подвигна равнището си с над с 3 метра, излезе от коритото си тук-там и аргументи наводнения. Квартал " Мурговица " е изцяло откъснат откакто придошлите води са залели моста там.

Училището в Трън е наводнено в частта му, където са резервоарите за горивата, само че към този момент има на място екипи на районната дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ", които са почнали работа по отводняването, съобщи БНР.

Най-критичната точка са три залети къщи, където трябва да се изчака да спадне равнището на реката, с цел да започнват отводнителните интервенции. Залети са и аграрни площи.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР