Частично бедствено положение бе обявено от кмета на Костинброд след

...
Частично бедствено положение бе обявено от кмета на Костинброд след
Коментари Харесай

Кметът на Костинброд за наводненията: Подобна ситуация не сме имали от 15 години, три дни не сме спали

Частично бедствено състояние бе оповестено от кмета на Костинброд откакто преляха реки и наводниха стотици къщи и дворове, компрометираха се улици и пътища. Наводнена бе цялата индустриална зона, а предприятията стопираха работа. потърси за изявление кмета на общината Трайко Младенов, с цел да каже каква е обстановката сега и какво следва да се прави, с цел да се върнат локалните поданици към естествения си темп на живот.
Г-н Младенов, какво е ситуацията в община Костинброд към днешна дата?
Положението в Костинброд се възстановява, а в село Петърч се задържа. Обявено бе отчасти бедствено състояние за Костинброд и Петърч за една седмица. Към момента река Блато е в коритото си в гр. Костинброд, само че за Петърч към момента обаче има заплаха. Река Сливнишка в с. Петърч също към този момент е в коритото си. Наблюдаваме река Блато, защото в нея се влива един от огромните ни язовири в с. Безден. Притокът към него от изворите с повърхностна вода е много сериозен. В града изпомпахме дворовете. Бързахме, тъй като температурите към този момент са минусови на открито. Пред очите ми замръзна водата в локвите, което щеше да сътвори в допълнение стеснение. Домовете тук са към този момент съвсем изпомпани. В Петърч продължава да се оказва помощ на нуждаещите се, като огромни компании подариха отоплителни уреди. Има и дарени отопляеми помпи. В момента там работи доброволното формирование. С торби пясък вършат насипи и спомагат на всеки, който има потребност. Няма изведени хора от домовете им в Костинброд. В Петърч се оказа помощ на няколко възрастни хора, които бяха изведени от домовете им и настанени при техни близки.

А язовирът?
Язовир Маслово към този момент тече през преливника. Опасността отпреди два дни е предотвратена, като оправихме стената му, където тъкмо при преливника беше поддала. Това е след към ден и половина усилена работа. Вчера пристигнаха от дирекцията " Метрологичен контрол " и установяваха, че язовирът е в положително положение. Вчера имахме изключителна обстановка в първия регион на Костинброд, където извънредно мощната вода бутна габионите, укрепващи брега тъкмо до църквата. Там незабавно трябваше да укрепим речния бряг, тъй като имаше заплаха за църквата и новостроящото се неделно учебно заведение.

Колко къщи са потърпевши?
Преди секунди потегли комисията, назначена от мен, за обход. Нейната задача е да обиколи в границите на три до пет дни всички наранени дворове и къщи - два квартала в Костинброд и към половината от село Петърч. Предполагам, че в Петърч има към 100 къщи наранени, а в Костинброд са към 30. Обявяваме на уеб страницата на общината, че всеки може да потърси комисията за разказване на вредите и оптимално бързо ще го създадем. До края на седмицата ще имаме още две комисии. Едната ще е от хидроинженери, които да установяват положението на реките и дигите. Втората ще е от пътни инженери, защото са ни наранени пътища, част от които са ни чисто нови - с европейски пари, открити единствено преди месец.

В каква степен са наранени?
Водата минаваше под тях, над тях. Трябва да поизсъхне, с цел да забележим къде би трябвало да се вдигне асфалтът. Ситуацията с бизнес зоната е доста сериозна. До през вчерашния ден половината от новия път в зоната беше под вода. Там хората не можеха да си стигнат до работните места. Утре или най-късно в петък от бизнес зоната желаят среща с администрацията, с цел да забележим какво ще вършим там - в допълнение канавки, канали за тази бизнес зоната и за новия ни път. За него сме се чули с министъра на стопанската система и го държа в течение.

Имахте ли помощ от компании с техника в бедственото състояние?
Тук се появи оптималната човещина и взаимност. Дори сега ми звънят компании, които ми споделят, че могат да подсигурят строителна техника, машинизация, фракции - без въобще да става дума за пари, което е доста затрогващо. От прилежащите общини ни се обадиха и споделиха, че могат да изпратят техника към нас. Лошото е, че до момента в който не се оттече водата, е доста комплицирано да се работи - да правиш дига или да удълбочаваш река. Обадиха се доста хора, искащи да се включат в ликвидирането на следствията от наводнението. Следващата седмица, като се оттече водата в Петърч, би трябвало да се чисти калта и наносите в дворове и къщи. Доброволното ни формирование работи непрекъснато и в този момент изчаквам още малко. Те направиха хиляди чували с пясък за Петърч. Давам им опция да отпочинат час-два и ги адресирам във високопланинските села, тъй като там има паднали дървета, заплаха от дървета, които да заприщят пътища. Тази евентуална заплаха я оставихме, до момента в който овладеем актуалното злополучие и натам потеглят доброволците дружно с пожарната и горските.

Кои са ви най-големите терзания в този момент?
 Обстановката в страната след проливните дъждове Обстановката в страната след проливните дъждове
В Благоевградско температурите към този момент са минусови. Проливните дъждове, съчетани с високи температури и интензивно снеготопене, сложиха на...
Да не стартират още веднъж огромни дъждове, както беше досега. След наводнението внезапно всички станаха хидроинженери, архитекти, проектанти. Всеки стартира да споделя какво и по какъв начин може да се направи, само че фактът е, че метеоролозите във всички вести предизвестиха за рискови дъждове. Опасенията са ми да не се вдигнат доста температурите, което, Слава Богу, до края на седмицата няма да стане, тъй като ще продължи снеготопенето от скатовете и планината. Наблюдаваме язовира в Безден, който е обвързван с карстовите извори. Надяваме се ситуацията, както е устойчиво сега, да се възстановява в границите на 4-5 дни. Подобна обстановка не е имало в Петърч от 10 години, а в Костинброд - от 15. Три дни не сме спали.

Не е ли и огромен рискът от внезапно рухване на температурите всичко да замръзне и да не може да се работи?
И това го има като риск, само че към този момент не се знае кое е по-лошо и кое по-добро. Да, при внезапно рухване на температурите в домовете, където още не е източена водата и е влезнала в изби и партерни етажи, ще е проблем. В същото време няма да има снеготопене, тъй като по нивите и ливадите течаха реки.     
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР