Частични местни избори ще се проведат в мездренското село Крета.

...
Частични местни избори ще се проведат в мездренското село Крета.
Коментари Харесай

Провеждат избори за кметове на 2 села в Мездренско

Частични локални избори ще се проведат в мездренското село Крета. Причината – предварително прекратените пълномощия на сегашния кмет на обитаемото място Васил Дацев. Решението е на Общинската изборна комисия в Мездра.
В края на месец декември предходната година в изборната комисия е постъпило писмо от локалния парламент в железничарския град, че има съображение за предварителното преустановяване на пълномощията на управника на Крета. Според наличните данни като кмет Дацев в едномесечен период от полагането на клетва не е извършил отговорностите си по чл.41 ал.3 ЗМСМА, и не е подхванал никакви дейности за преустановяване на активността си като търговец и шеф на търговски сдружения, нито в същия период е уведомил локалния парламент в Мездра и ОИК за сходни подхванати дейности. Към писмото е прибавен отчет на непрекъснатата комисия за попречване и определяне на спор на ползи към Общински съвет Мездра. Приложени са удостоверения за настоящо положение на „ Варшавски договор КОМПЛЕКС “ ЕООД гр.София и „ МЕТАЛПРО “ ЕООД гр.София, от които се открива, че към 19.12.2023г. са с настоящ статус и към 20.12.2023 година едноличен притежател на капитала и шеф на двете търговски сдружения е Васил Антимов Дацов. Същият е член и на Проверителна комисия на НЧ “Изгрев 2023г. “ - Крета. На 28-и декември ОИК са уведомили кмета на Крета, като са му дали 3-дневен период за възражения и сочене на доказателства.
Според Общинската изборна комисия в Мездра са налице предпоставки за предварително преустановяване пълномощията на кмета на кметство Крета, защото той е едноличен притежател на капитала и шеф на две търговски сдружения.
От общинската изборна комисия са уведомили Централната изборна комисия, за решението си, което предстои на оборване пред Административен съд-Враца, в 7-дневен период от оповестяването му на интернет страницата на ОИК и на общодостъпното място, несъмнено с решение на ОИК.
Междувременно стана ясно, че избори ще има и в мездренското село Люти брод. До частичния локален избор се е стигнало поради гибелта на досегашния селски властник  Николай Христов. Той е умрял на Бъдни вечер, а в средата на тази седмица от Общинската изборна комисия в Мездра излязоха с решение за преустановяване на пълномощията му. За дейностите си ОИК е уведомил Централната изборна комисия. На ход е ЦИК, която би трябвало да реши по кое време ще се проведат избори и президента Румен Радев да издаде декрет.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР