Частен ядрено-магнитен резонанс: Ким Кардашиян, Юджини Бушар се захващат с манията — но необходимо ли е?

...
Тази статия е само за информационни цели и не замества
Коментари Харесай

Тази статия е само за информационни цели и не замества професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Свържете се с квалифициран медицински специалист, преди да се занимавате с каквато и да е физическа активност или да правите каквито и да било промени в диетата, лекарствата или начина си на живот.

Ким Кардашиян, Хънтър Макгрейди и Юджини Бушар са най-новите знаменитости, които споделят, че получават частен ЯМР — услуга, която сега става достъпна и в Канада.

През юни канадската тенис звезда Бушар направи спонсорирана публикация в Instagram за клиника за ядрено-магнитен резонанс в САЩ. Във видеото тя се снима как си слага ексфолианти, докато се приготвя да влезе машината.

„Проверка на физическото ми здраве за психическото ми здраве. Вярвам, че да сме проактивни със здравето си е най-доброто нещо, което можем да направим за себе си“, започна тя в надписа.

"Ето защо миналата седмица направих MRI сканиране на цялото тяло с [Prenuvo]. Тяхната технология е невероятна и процесът беше толкова лесен! Насърчавам всички да се грижат за себе си с превантивни здравни грижи", заключи Бушар.

Публикация споделено от Genie Bouchard (@geniebouchard)

В коментарите някои хора похвалиха спортистката за публикуването на нейния опит. Повечето потребители на Instagram обаче изразиха редица опасения относно процедурата, включително цената, последиците върху здравната система и дали изобщо е безопасно да се направи.

Друга публична фигура, която наскоро стана вирусна за нейния личен ядрено-магнитен резонанс е американската риалити звезда Ким Кардашиян.

Подобно на Бушар, нейният ядрено-магнитен резонанс е направен в Prenuvo, компания, която предоставя превантивни ЯМР сканирания за скрининг на заболявания и ранен стадий на рак.

< p>„Наскоро направих това [Prenuvo] сканиране и трябваше да ви разкажа всичко за тази животоспасяваща машина“, озаглави публикацията Кардашиян. „Беше като получаване на ядрено-магнитен резонанс за един час без радиация. Това наистина спаси живота на някои от приятелите ми и просто исках да споделя.“

Публикация, споделена от Ким Кардашиян (@kimkardashian)

Мнозина критикуваха разходите за частни незадължителни прегледи, тъй като нивата на инфлация достигнаха рекордно високи стойности.

„За съжаление ние, обикновените хора, не можем да си позволим този тип превантивни грижи. Повечето застраховки не покриват това", коментира един човек публикацията на Кардашиян.

Американският модел с голям размер Хънтър Макгрейди също се присъедини към тенденцията и сподели опита си при сканирането.

"Майка ми ми каза за това сканиране преди повече от година и оттогава съм абсолютно влюбена в него“, озаглави публикацията тя, преди да благодари на Prenuvo, че „ми даде спокойствие“.

Публикация, споделена от Hunter McGrady (@huntermcgrady)

Първата клиника Prenuvo в Канада наскоро отвори врати във Ванкувър, а друга предстои да отвори врати в Торонто до края на годината.

Но необходими ли са тези ЯМР и крият ли някакви рискове?

Прочетете за всичко, което трябва да знаете за безопасността и цената на частните ЯМР в Канада.

Какво е частен ЯМР?

< p>Yahoo Canada разговаря с общия хирург д-р Дейвид Урбах от болницата на Женския колеж в Торонто, Онтарио.

Той обясни, че ЯМР — което означава магнитен резонанс — е вид образно диагностично сканиране в същото семейство като рентгенови лъчи, ултразвук и компютърна томография.

„Това е вид сканиране, което не използва радиация и дава изображения с много висока разделителна способност, особено за меки тъкани. Така че може да даде много информация за това как изглеждат нещата отвътре на човек“, каза той.

В Канада ЯМР обикновено се правят в обществена болница, финансирана от провинциалното здравно осигуряване план и са по медицински причини, предложени от здравен специалист.

Според Урбах частните ЯМР — понякога наричани превантивни ЯМР — „не са медицински необходими за каквато и да е цел.“

Частните ЯМР се доставят в частно заведение и се управляват като бизнес. Хората обикновено плащат, за да се подложат на ядрено-магнитен резонанс на цялото тяло, за да проверят за потенциални здравословни проблеми, преди те да се появят, обясни той.

Няма никакви доказателства, че тези видове MRI сканиране при здрави хора без симптоми имат някаква полза. Д-р Дейвид Урбах

Колко струва частен ядрено-магнитен резонанс в Канада?

Ако сте били насочени за ядрено-магнитен резонанс поради необходима медицинска причина, от вас няма да се изисква да плащате като част от системата на общественото здравеопазване в Канада.

Въпреки това, ако решите да си направите частен ядрено-магнитен резонанс поради любопитство или превантивни причини, ще трябва да платите за сканирането в частна клиника — и то може да бъде скъпо.

Например, The Emerald Center в Мисисауга, Онтарио, предоставя услуги за ядрено-магнитен резонанс на цялото тяло за колосалните $2950 канадски долара.

Трябва ли да получа частен ЯМР?

Според Урбах има различни причини, поради които някой може да получи частен ядрено-магнитен резонанс.

Първо, той смята, че знаменитостите получават това сканиране, за да популяризират бизнеса на клиниката.

„Клиниките се нуждаят от бизнес, защото са бизнес за печалба , така че имат нужда от клиенти. Лесен начин да направите това е да използвате влиятелни хора, които могат да го разширят в социалните медии, за да подобрят бизнес перспективите", каза той. „Това е наистина популярно нещо за клиниките и влиятелните лица."

Освен това, хирургът обясни, че понякога частните магнитни резонанси се продават като превантивни, за да се уловят здравословните проблеми, преди да станат сериозни.

Урбах обаче иска хората да знаят, че това, че изглежда полезно, не означава, че наистина е така.

"Няма никакви доказателства, че тези видове MRI сканиране при здрави хора без симптоми имат някаква полза. Понякога ядрено-магнитен резонанс дори не улавя всичко, което хората биха искали да търсят“, разкри той.

Ако иначе сте здрави без симптоми, каза Урбах, „хората не трябва да ходят в тези клиники“.

Вместо това, ако имате симптоми или сте загрижени за потенциален здравословен проблем, говорете с вашия лекар или здравен специалист.

Какви са рисковете от частен ЯМР?

„Има няколко начина, по които всъщност е вредно за хората да се подлагат на тези тестове“, каза Урбах.

Първо, той обясни, че нормалният ЯМР не изключва всички проблеми. Ако получите „нормален“ резултат от едно от тези сканирания, това не означава, че не сте изложени на риск от определени състояния или че не трябва да се подлагате на други видове скрининг.

„Има риск от фалшиво успокоение, тъй като ЯМР не са предназначени да откриват всеки тип аномалия и обикновените хора може да не знаят за кои неща е добър ЯМР“, каза той.

Съществува риск от фалшиво успокоение, тъй като MRIs не са предназначени да откриват всеки тип аномалия. Dr. Дейвид Урбах

От друга страна, има възможност да се покажат аномалии при сканирането, което може да доведе до безпокойство, разходи за пациента и здравната система и допълнителни интервенции, които може не е необходимо.

„Съществува също така много голям шанс за намиране на необичайни открития, които изобщо не са значими, че ако никой никога не ги открие, това няма да промени живота им. Но може да доведе до допълнителни тестове и евентуално допълнителни процедури като операции, които добавят риск за тях“, обясни той.

„Така че като цяло е чиста вреда за обикновено здрав човек да получи едно от тези сканирания.“

Как частните ЯМР влияят върху канадската здравна система?

Допълнителен недостатък на частните ЯМР е въздействието върху канадската здравна система.

Ако се открие аномалия на скенер на човек, пациентът обикновено би потърсил допълнителни изследвания от своя лекар или в болница.

Това изследване - което може да не е необходимо на първо място - натоварва системата по отношение на финансиране, персонал и дълго време за изчакване за пациенти, които наистина може да се нуждаят от сканиране.

„Системата на общественото здравеопазване се поддържа основно от данъчни долари и има ограничени ресурси. Аномалиите водят до допълнителни тестове, за да се докаже, че е незначителен, което увеличава общо количеството сканирания", каза Урбах. „А ресурсите не са безкрайни."

Кажете ни какво мислите, като коментирате по-долу и туитване @! Следвайте ни ви.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР