Част от темата Новата яхтена вълна Все повече български моторни

...
Част от темата Новата яхтена вълна Все повече български моторни
Коментари Харесай

Трябва да научим децата си на любов към морето от малки

Част от тематиката Новата яхтена вълна
Все повече български моторни и ветроходни лодки се местят за непрекъснато в Северна Гърция

Марините и продажбите на лодки в България порастват, само че страната не оказва помощ на развиването на този тип туризъм

Рибарските пристанища - сред упоритостите и европейските пари
Още по тематиката
Строеж в архитектурния резерват в Созопол демонстрира приемствеността сред Движение за права и свободи и ГЕРБ в " опазването " на културното завещание

Защо кметът на Созопол Панайот Рейзи е сигурен, че ще има трети мандат

Строежът на марини по българското Черноморие следва

Оборотът на пазара на първокласни катери в България ще надвиши 30 милиона евро

Кристиана Илиева
Завършила е философия в СУ " Климент Охридски ", издател е на списанията Bravacasa, Amica, L’Europeo и други, по лиценз на RCS periodici S.p.A. В портфолиото на италианското издателство са и вестниците Corriere della sera и Gazzetta dello sport. През 2013 година започва плана La Maison на марината в Созопол. От края на 2016 година е и търговски шеф на " Марина Порт Созопол " ЕАД.
От няколко месеца сте търговски шеф на Марина порт Созопол. Какво би трябвало да се случи, с цел да се развие яхтеният бизнес в България?

Кои са главните проблеми и административни спънки, които пречат на развиването му?

Защо част от реновираните пристанища стоят полупразни?

Нещо повече -

Какво е належащо, с цел да бъде печелившо едно яхтено пристанище?

Какъв е профилът на клиентите на вашата марина – каква е пропорцията на български и непознати туристи, със лични или с чартирани яхти идват, по какъв брой дни приблизително престоява един клиент?
Желанието ни за развиване в тази сфера включва и привличането на огромни и влиятелни интернационалните регати като Marmaris International Race Week и Ataturk Sailing Cup, провеждани в прилежаща Турция. Този вид огромни интернационалните надпревари притеглят доста гости и участници. Средният брой ветроходни яхти, участващи в сходни регати, е към 100 и макар че Марина порт Созопол разполага с 243 кейови места, по-голямата част от тях са наети за непрекъснато домуване. Свободните места са лимитирани, изключително през летния сезон, което попречва организацията на надпревари от този мащаб. Възможността потенциалът на пристанището да се усили в къси периоди, освен това без нуждата да се построяват нови сухопътни връзки или стационарни хидротехнически уреди, дава опция Созопол да се утвърди на картата на интернационалния ветроходен спорт, както и да притегли вложители, които търсят други възможности на предлагания всеобщ туристически артикул.

Какъв % от приходите на яхтеното пристанище е от директни услуги по яхтата и какъв от спомагателни? Кои са те?
Средногодишният брой обслужени клиенти, избран въз основата на средногодишния брой лодки, които употребяват кейово място на марината, е 350 екипажа, както и притежатели на яхти, брокери и наематели на открита повърхност при действителна стопроцентова претовареност на кейовите места през летния и риболовния сезон. Паркингът на марината през 2016 година е обслужил към 12 000 автомобила, главно през летния интервал май – октомври, като с даването на тези паркоместа съществено се улеснява паркирането в централната част на Созопол. Както към този момент ви споделих, вероятностите са свързани с увеличение на броя кейови места.

От 2008 година до момента сдружението е непрекъснато на загуба – на какво се дължи, по какъв начин я финансирате, по кое време и по какъв начин очаквате да излезете на облага?
Марина порт Созопол EАД няма загуба от нормалната активност. Практически от основаването й до през днешния ден са направени вложения в усъвършенствания и уреди, които са създали мястото притегателно и, да речем, очарователно, тъй като е обърнато към нейните първостепенни по значимост жители. Предстои марината да навлезе в нов стадий, за някои от задачите към този момент загатнах. Предстоят вложения, за които имам цялостната поддръжка на акционерите по отношение на функционалностите и идеологията на мястото, а точно да създадем място, което преди всичко ще резервира предназначението си, т.е. Марина порт Созопол ще е обърната към своята естествена функционалност – да бъде кей. Не съм почитател на мускулестата архитектура, по тази причина, що се отнася до идните вложения, ще създадем място, което като че ли постоянно е било тук. В средносрочен проект ще обърнем салдото, без да презастрояваме и продаваме жилища по 50 кв. м, от което някой ден да ни е позор.

Интервюто взе Йово Николов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР