Част от производителите вече защитиха български храни със специални отличителни

...
Част от производителите вече защитиха български храни със специални отличителни
Коментари Харесай

Традиционни български рецепти и продукти от десетилетия ще са запазената ни марка в ЕС

Част от производителите към този момент опазиха български храни със специфични отличителни знаци в Европа, с което поставят завършек на опитите за фалшификати, като дават цялостна гаранция за качество на потребителите.

Рецептите се пазят от десетилетия и се предават от потомство на потомство. Всъщност отбраната на обичайно български артикули в Европа е много дълга процедура, а постоянно има риск да се появят искания от други страни.

Българското кисело мляко, да вземем за пример, е обичаен артикул, който е обвързван със характерните климатични и естествени условия в нашата страна, изясни Елка Божилова - специалист Министерство на земеделието и храните. По думите й, за този артикул, географската област, която е обрисувана, е нашата страна. Кандидатстването за географските наименования в европейските регистри се инициира и се прави от група производители, които създават продукта - това категорично е записано в европейския правилник, уточни специалистът.

Регистрацията в европейските регистри за географски обозначения дава правна протекция на наименованията - пази ги против реплика, против непозволена приложимост, изяснява специалистът.

Само производителите, които са в система на надзор на сертифицираща компания, имат право на това название, означи Елка Божилова. По думите й потребителите ще знаят, че това е артикул с несъмнено качество и характерности и рецепта, която се следва без отклоняване.

Първата регистрация, която успяхме да получим за наш артикул, беше през 2014 година Процедурите са дълги, изясни Димитър Маджаров - съдружие „ Традиционни сурово-сушени месни артикули ".

Когато приказваме за предпазени географски инструкции, към този момент имаме български горнооряховски суджук и българско розово масло. Когато приказваме за храна с обичайно характерен темперамент, към този момент имаме филе „ Елена ", роле „ Трапезица ", кайсерован врат „ Тракия ", луканка „ Панагюрска ", пастърма говежда.

Сиренето, киселото мляко и кашкавалът до преди една година бяха предпазени географски имена за генезис на територията на България. С смяна на закона от 2019 година те престанаха да бъдат предпазени, изясни той. Според него сме изпуснали периодите за нова регистрация.

Досиетата са били в патентното ведомство, а по европейската процедура способен орган е Министерството на земеделието, означи Димитър Зоров. Най-тежката процедура е за географско название за генезис, тъй като всички първични материали и процеси би трябвало да са с генезис България, уточни той. Димитър Зоров напомни, че единственият подобен артикул сега в България е странджанският манов мед.

Според Димитър Маджаров до този миг няма видяни имитиращи артикули. Имаше възражения обаче от страна на Гърция за наименованието Тракия. Сдружението даде единодушие Гърция също да вписва артикули, които да съдържат това название, изясни той.

Най-важното е потребителят да не не помни същинският усет, тъй като той се видоизменя, означи Димитър Зоров.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР