Част от морския плаж край варненския кв. "Аспарухово" внезапно е

...
Част от морския плаж край варненския кв. "Аспарухово" внезапно е
Коментари Харесай

Как морски плаж край Варна изчезна от кадастралните карти

Част от морския плаж край варненския кв. "Аспарухово " ненадейно е липсващ от осведомителната система на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Това сподели за "Дневник " ръководителят на неправителствената организация "Камара на геодезистите в България " Йоан Каратерзиян. Той е изпратил скрийншотове от уеб страницата на системата, в които смяната е явна.

Според Каратерзиян екранните фотоси са направени надлежно на 26 юли и 9 август т.г. На първата въпросният парцел е маркиран като "Морски плаж "Аспарухово ". На втората - плажът към този момент не съществува, което прави допустимо застрояването на парцела, който се намира на границата сред морето и сушата. Как, по кое време и от кого е направена смяната към този момент не е ясно. "Никой отвън системата на районното министерство не може да манипулира Кадастрално–административната осведомителна система ", разяснява Каратерзиян.

Преди седмица Камарата на геодезистите в България изпрати до Министерството на районното развиване и благоустройството сигнал за това, че с подписа на министър Николай Нанков на плажа непозволено е позволено строителството на рибарско пристанище, защото съгласно конституцията плажовете са изключителна държавна благосъстоятелност.

Ден откакто сигналът беше оповестен в "Дневник ", от районното министерство разпространиха мнение, в което се твърди, че за територията на морски плаж в "Аспарухово " е публикуван акт за изключителна държавна благосъстоятелност, само че

в него не попада парцелът, представен в сигнала на Камарата на геодезистите.

В текста, оповестен на уеб страницата на министерството, се твърди още, че "процедурата по издаването на разрешението за градеж е извършена по реда на Закона за морските пространства, вътрешни водни пътища и пристанища на Република България и по реда на Закона за устройство на територията. Разпоредбите на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие не са използвани и затова в тази ситуация не се ползват условията за Зона А от морските плажове ", които не разрешават строителството там.

Миналия петък коментар по случая направи и министър председателят Борисов, който бе на посещаване във Варна. Той увери публицистите на място, че персонално е посетил терена, намиращ се наоколо до военно отделение, и там нямало никакъв плаж, а "камъняци ". Освен това сега

теренът бил "змиярник "

и той персонално видял единствено няколко души на плаж там. По думите на премиера сега става дума за "увредена екология ", а не че това ще се случи след построяването на обекта.

По мотив думите на премиера от Камарата на геодезистите цитираха член 6 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. В него е записано следното: "Морският плаж е територия, представляваща обособена част от крайбрежната плажна линия, покрита с пясък, трошляк и други седиментни или скални формирания вследствие на естествени или изкуствено провокирани вследствие на човешка активност процеси на взаимоотношение на морето със сушата. " По-нататък в текста на същия закон категорично е упоменато, че "морските плажове са изключителна държавна благосъстоятелност ", върху която не може да се строи. При това състояние по какъв начин и за какво теренът, на който би трябвало да се строи рибарско пристанище, не е актуван като подобен не е ясно.

"Това, че за въпросния плаж няма публикуван акт за изключителна държавна благосъстоятелност, значи, че самото министерство би трябвало да сезира съответните органи, тъй като това е

пропуск с огромни последствия,

а не съображение за застрояване на морски плаж ", твърди още Йоан Каратерзиян. Според него инфраструктурата на рибарското пристанище може да бъде построена отвън морския плаж, а той да бъде уместно вписан в бъдещия план и това би било факт сега, в случай че изпълнителната власт съблюдава законите.

В случай че "изчезването " на част от морския плаж във варненския кв. "Аспарухово " бъде доказано, това би означавало, че смяната в Кадастрално–административната осведомителна система е станала директно преди началото на летните отпуски през август. Това отсрочва осъществяването на възможна инспекция най-малко с месец.

Дневник изпрати до пресцентъра на Министерството на районното развиване и благоустройството няколко въпроса, свързани със случая. Те би трябвало да изяснят събитията, при които плажът е липсващ от кадастралните карти, на какво съображение е станало това и кой го е разпоредил. Отговори към момента не са получени.

Източник: Дневник
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР