Част от кметовете в България вече са избрани, за останалата

...
Част от кметовете в България вече са избрани, за останалата
Коментари Харесай

Правим ли разлика между кмет, държава и общински съвет?

Част от кметовете в България към този момент са определени, за останалата част следва това да стане дефинитивно тази неделя. Съставът на общинските препоръки към този момент е явен на всички места, за тях няма балотажи.
Знаем ли обаче пълномощията на тези два органа на локалната власт, до каква степен се простират те и по отношение на държавната власт?
Твърде постоянно при кметовете идват хора с недоволства за междусъседски неразбории и чакат кметът да ги позволи. Или търсят помощ за проблеми от компетенцията на съда.
Неразбиране има и за пътищата. Средностатистическият българин знае, че има разлика сред държавни и общински пътища, само че нормално недоумява къде свършва единият и стартира другият. Често има импортирани питания дори от съветници към кмет от рода за какво даден сектор не е ремонтиран или за какво не е овладяно свлачище, а пътят е републикански. В подобен случай кметът споделя: „ Въпросът не е към мен, а към Агенция „ Пътна инфраструктура, тя е собственик на този сектор “. Репликата към него всекидневно е: „ Ти си задължен да отговориш, щом си кмет “ и се стартира неразгадаем спор.
Но знаете ли, че в действителност тротоарите по републикански сектори, преминаващи през град или село, са ангажимент на кметовете?
Понякога дори те извършват и зимното им поддържане. Това става с експлицитното тяхно единодушие и с контракт сред общината и АПИ.
С реките също е доста комплицирано . Кметът дава отговор за почистването на дървета и шубраци в урбанизираната територия на реката, т.е. тази част, която минава през града или селото. Задача на регионалния шеф (тоест, държавата) обаче е изземването на наноси по цялото й продължение, а отвън урбанизираните територии той дава отговор за почистването на дървета и шубраци.
При горите объркването е най-жестоко , тъй като те са няколко типа: частни, кооперативни, държавни и общински. Нерядко кметове са подлагани на гневни рецензии, че не почистват години наред заболели дървета от дадени горски площи, а болестта продължава да се разнася. Оказва се, че това не е общинска територия и нито той, нито общинският съвет имат власт да се разпореждат там.
Накратко казано кметът има следните задания: съставлява общината пред физически и юридически лица, както и пред съда; управлява цялата изпълнителна активност на общината; предлага и дава отговор за структурата на общинската администрация; назначава заместник-кметове, отговарящи за най-важните ресори в общината, кметски наместници в обитаеми места с под 350 поданици , началници и чиновници в общинската администрация; провежда осъществяването на общинския бюджет и реализира надзор за законосъобразното му разходване; разпорежда изработването на устройствени проекти и техни промени за територията на общината; дава отговор за опазването на публичния ред; разпорежда публичните поръчки и така нататък
Кметът обаче не може да ръководи без общинския съвет да е приел съответните решения, които той е внесъл и желае да осъществя. Получил е доверието на своите съграждани, с цел да извърши своята предизборна стратегия, само че му е витално значима поддръжката на общинския съвет за това. Ако няма болшинство, задача на кмета е да го обезпечи. В противоположен случай има риск предизборните му планове да си останат единствено планове.
Всички решения на общинския съвет подлежат на обжалване пред регионалния шеф и съответния административен съд.
Част от заповедите на кмета като да вземем за пример тези за опазването на публичния ред, подлежат на обжалване от службите на Министерство на вътрешните работи пред регионалния шеф, само че заповедите на регионалния, съгласувани с министъра на вътрешните работи, не се апелират.
Между кмета и регионалния шеф има много допирни точки и нерядко единият се оправдава с другия за несвършена работа .
Кметът има право да оспорва решенията на общинския съвет и да ги връща назад за ново разглеждане.
Общинският съвет упражнява надзор върху всички общински търговски сдружения, включително и общинските лечебни заведения. Той извършва ролята на директорски съвет на съответните сдружения, в които общината има 100% присъединяване.
В последна сметка, с цел да работи добре една община, в действителност е нужно администрацията и общинският съвет да гледат в една посока . Това е идеалният вид и в доста малко общини се получава. Там и резултатите са забележими с невъоръжено око. А е извънредно мъчно постижимо, тъй като прекомерно постоянно тясно партийните ползи надвиват над общия интерес.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР