Част от институциите, представили негативно становище, са институции, които ще

...
Част от институциите, представили негативно становище, са институции, които ще
Коментари Харесай

Емил Дечев: Всеобщо одобрение на конституционните промени е абсолютна илюзия

Част от институциите, показали отрицателно мнение, са институции, които ще бъдат наранени тези промени, в случай че се случат – ще им бъдат лимитирани пълномощия и привилегии. Затова и не е учудващо, че има отрицание на плана за изменение на Конституцията.

Това съобщи пред БНР заместник-министърът на правораздаването Емил Дечев след отправените рецензии от професионалната общественост към декларираните промени в Конституцията. „ Това е план, написан от депутати от 3 парламентарни групи – ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи. Ние не сме взели участие в този процес„, посочи той.

 

Сред критиците на плана са Съюзът на съдиите, прокуратурата, Висш съдебен съвет. Дечев уточни, че не е склонен „ с всяка една от техните рецензии “.

Техните опасения са, че приключването на единния Висш съдебен съвет и разделянето му на два ще бъде противоконституционно, тъй като съгласно решение на Конституционния съд от 2003 година това е смяна на формата на държавно ръководство, която може да се извърши единствено от Велико национално заседание, посочи заместник-министърът на правораздаването.

 

„ Истината е, че до момента в който не стигне до Конституционния съд, няма да знаем кой е прав и кой е крив. Това решение от 2003 година прави необичайно разширително пояснение на „ форма на държавно ръководство “ и не се базира на никаква европейска конституционна традиция. Това е изцяло българско конституционно творчество, с чиято логичност не мога да се съглася. “

Относно указите на президента Емил Дечев посочи, че това към този момент е „ образец, по какъв начин може в действителност да се получи проблем, тъй като излизаме отвън една власт “ и „ действително има риск, в случай че актуалният състав на Конституционен съд следва логиката на решението от 2003 година, да одобри, че такава смяна е противоконституционна, в случай че бъде гласувана от нормално национално заседание “.

 

По тематиката с намаляването на мандатите Дечев разяснява, че намаляването на мандатите може да докара до увеличението им – „ от седем на 10 години “.

„ Не споделям тази концепция. На върха на прокуратурата и съда би трябвало да бъдат хора, които не би трябвало от първия ден на техния избор да премислят как би трябвало да се държат и какви решения да вземат, с цел да си подсигурят втори мандат. Това става рисково. Първоначално в плана не е имало такава концепция. В един миг се е появила концепцията за втори мандат от 5 години, т.е. стават 10. “

 

Емил Дечев изясни, че в случай че този петък се съберат 160 гласа, тъй като е ясно, че няма да има 180, текат периоди сред 2 до 5 месеца до гласуването на второ четене. Така най-рано второто гласоподаване на измененията може да е 6 декември, а най-късно – на 6 март, когато би трябвало и министър председателят Николай Денков да подаде оставка, с цел да се получи така наречен ротация.

„ Не имам вяра да се стигне до този вид – в един и същи ден да се вършат такива огромни промени – както на изпълнителна власт, по този начин и на Конституция. (…) Има опция за възстановяване на текстовете, те да се премислят по-добре, но да чакаме, че ще бъдат посрещнати с всеобщо утвърждение, е безспорна заблуда. Критики ще има до последно. “

Дечев изрази запаси по отношение на текстове, касаещи двойното поданство и преформатирането на служебното държавно управление.

 

bnr.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР