Часовникът на Страшния съд бе настроен на 90 секунди до

...
Часовникът на Страшния съд бе настроен на 90 секунди до
Коментари Харесай

90 сек. до Страшния съд: Краят на света никога не е бил по-близо

Часовникът на Страшния съд бе надъхан на 90 секунди до среднощ – най-близкото разстояние до световната злополука, което в миналото е било.

Показанията му се пресмятат от Съветът по просвета и сигурност към Бюлетина на атомните учени. Причината за преместването на стрелките напред са основно (макар и не само) поради възходящите рискове от войната в Украйна.

Войната в Украйна ще навлезе във втора ужасяваща година, като и двете страни са уверени, че могат да победят. Суверенитетът на Украйна и по-широките европейски договорености за сигурност, които значително са се запазили от края на Втората международна война, са сложени на карта. Освен това войната на Русия против Украйна повдигна дълбоки въпроси за метода, по който страните си взаимодействат, като подкопава нормите на интернационално държание, които са в основата на сполучливите реакции на разнообразни световни опасности.

И най-лошото от всичко е, че едва прикритите закани на Русия да употребява нуклеарни оръжия припомнят на света, че ескалацията на спора – инцидентно, съзнателно или по неправилна преценка – е ужасяващ риск. Възможността спорът да излезе отвън надзор на който и да било остава висока.
Неотдавнашните дейности на Русия са в прорез с поетите от Москва задължения в продължение на десетилетия. През 1994 година Русия заявява тържествено, че ще " зачита независимостта и суверенитета и съществуващите граници на Украйна " и " ще се въздържа от опасност или приложимост на мощ против териториалната целокупност или политическата самостоятелност на Украйна... " Тези уверения бяха дадени при експлицитното изискване, че Украйна ще се откаже от нуклеарните оръжия на своя територия и ще подпише Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие – и двете неща бяха направени от Украйна.

Русия също по този начин докара войната до площадките на нуклеарните реактори в Чернобил и Запорожие , нарушавайки интернационалните протоколи и рискувайки необятно разпространяване на радиоактивни материали. Усилията на Международната организация за атомна сила за обезопасяване на тези централи до момента бяха отхвърлени.

Тъй като войната на Русия против Украйна продължава, последният останал контракт за нуклеарни оръжия сред Русия и Съединените щати – Новият СТАРТ – е заплашен. Ако двете страни не възобновят договарянията и не намерят основа за по-нататъшни съкращения, договорът ще изтече през февруари 2026 година Това ще отстрани взаимните инспекции, ще задълбочи недоверието, ще подтиква конкуренцията в нуклеарното въоръжаване и ще усили опцията за замяна на нуклеарни оръжия.

Както предизвести генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш през август, светът е навлязъл във " време на нуклеарна заплаха, невиждано от разгара на Студената война ".

Последиците от войната не се лимитират единствено до увеличение на нуклеарната заплаха – те подкопават и световните старания за битка с изменението на климата. Страните, подвластни от съветския петрол и газ, се стремят да диверсифицират доставките и доставчиците си, което води до увеличение на вложенията в природен газ тъкмо в миг, когато те би трябвало да се свиват.

В подтекста на война и на фона на нуклеарните закани погрешните обвинявания на Русия, че Украйна възнамерява да употребява радиологични дисперсионни устройства, химически оръжия и биологични оръжия, също получават нов смисъл. Непрекъснатият поток от дезинформация за лаборатории за биологични оръжия в Украйна поражда опасения, че самата Русия може да мисли за разполагането на такива оръжия, които съгласно доста специалисти тя продължава да създава.

Нахлуването на Русия в Украйна усили риска от потребление на нуклеарни оръжия, увеличи заплахата от потребление на биологични и химически оръжия , попречва реакцията на света против изменението на климата и попречи на интернационалните старания за справяне с други световни проблеми. Нахлуването и анексирането на украинската територия също по този начин нарушиха интернационалните правила по метод, който може да окуражи други да подхващат дейности, които оспорват предходните разбирания и заплашват стабилността.

Няма явен път за реализиране на обективен мир, който да възпира бъдеща експанзия под сянката на нуклеарните оръжия. Но като най-малко Съединените щати би трябвало да държат отворена вратата за кардинално взаимоотношение с Москва , което да понижи рисковото повишаване на нуклеарния риск, което войната насърчи. Един от детайлите за понижаване на риска може да включва непрекъснати контакти на високо ниво сред военните на Съединени американски щати и Русия, с цел да се понижи вероятността от неверни калкулации. Правителството на Съединени американски щати, неговите съдружници от НАТО и Украйна разполагат с голям брой канали за диалог; всички те би трябвало да бъдат проучени. Намирането на път към съществени мирни договаряния може да способства за понижаване на риска от ескалация. В този интервал на невиждана световна заплаха са нужни съгласувани дейности и всяка секунда е от голяма важност, споделят от Съветът по просвета и сигурност към Бюлетина на атомните учени.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР