Часовник Ролекс, носен от британски затворник по време на т.

...
Часовник Ролекс, носен от британски затворник по време на т.
Коментари Харесай

За 189 000 долара продадоха часовник, помогнал за бягство през Втората световна война

Часовник " Ролекс " , носен от английски пандизчия по време на т. н. " Голямо бягство " от нацисткия лагер за военнопленници Сталаг Луфт III , беше продаден за 189 000 $ в четвъртък в Ню Йорк. Крайната сума за часовника, продаден на неизвестен покупател , беше по-малка от предстоящите от Christie's 200 000 и 400 000 $.

Часовникът е носен от Джералд Аймесън в нощта на 24 март 1944 година , когато група съюзнически бойци подхващат дръзкото бягство, въодушевило кино лентата от 1963 година с присъединяване на Стив Макуин.

Аймесън е поръчал часовника от Rolex в Швейцария , който го е изпратил посредством Червения кръст до затворническия лагер край днешния полски град Заган, обявиха от Christie's.
Стоманеният часовник с черен луминисцентен циферблат и стрелки е " оказал помощ за планирането и осъществяването " на пътя към свободата, допълват от аукционната къща.

Christie's съобщи, че счита, че часовникът е оказал помощ да се пресметна времето, належащо на пандизчиите да пропълзят през тунелите , употребявани при бягството, както и да се дефинира времето на патрулите на лагерната защита.

Според Christie's Аймесън е носил часовника Oyster Chronograph, до момента в който е чакал 172-ри на опашката за бягство. От 200 пандизчии, взели участие в проекта, 76 за малко избягали. Аймесън не е измежду тях. Всички мъже, като се изключи трима, са хванати, а 50 са екзекутирани.

В края на войната през 1945 година Аймесън е освободен от различен лагер за военнопленници. Той носи часовника до гибелта си през 2003 година на 85-годишна възраст. За първи път той е продаден на търг във Англия през 2013 година

Часовникът е продаден дружно с няколко други предмета, измежду които свирка на Кралските военновъздушни сили и членска карта за Клуба на златната рибка - непокътнат за водачи и екипажи, които са се приземили спешно в морето и са оживели. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР