Часове след като прокуратурата прекрати разследването за търговия с влияние

...
Часове след като прокуратурата прекрати разследването за търговия с влияние
Коментари Харесай

Пламен Бобоков ще съди България - Темида

Часове откакто прокуратурата приключи следствието за търговия с въздействие против президентския консултант Пламен Узунов и Пламен Бобоков, юристът на предприемача Ина Лулчева разгласи пред БНР, че Бобоков ще съди България.

" 32 месеца, за които ще платят българските данъкоплатци. Делото се приключва на съображение липса на закононарушение, което е установено още в първите дни. Тепърва ще заведем дело за това, че въобще е повдигнато обвиняване ", разгласи бранителят.

По думите й тези 32 месеца показвали за прощален път, че прокуратурата е безконтролна и че в част от дейностите си тя не е подчинена на закона.

" Когато държиш един човек 32 месеца с досъдебно произвеждане, т.е. той е стеснен в една огромна част от живота си, това е един механизъм за смачкване на стопански, политически или други неугодни лица, против който не може да се реагира и за който прокуратурата дава отговор само по Закона за отговорността на страната с парите на данъкоплатците ", добави Лулчева.

Тя бе безапелационна, че държавного обвиняване не е събирало никакви доказателства, тъй като е нямало какво да събира. И подсети за наложената от съда невиждана гаранция от 1 млн. лева, " която даже Специализираният съд понижи на 10 000 лева по тъжба, като сподели, че няма основателно съмнение за осъществяването на това закононарушение ". Това било съгласно нея развиването по делото и нищо друго не е правено.

Ина Лулчева разгласи още, че научила от медиите за прекратеното дело и прокуратурата е отказала да и даде копие от постановлението.

" Прокурорите не носят отговорност, в това число основният прокурор, за очевидно незаконосъобразните си дейности. Това, че има позволение от съд не е решаващо, защото това придава официална правомерност на действието. Съдът може да е разрешил, измамен от явно погрешните претекстове на прокуратурата, с които е желано претърсването ", разяснява Лулчева и добави, че в този момент въпросът още веднъж е за отговорността на прокурорите и правосъдната промяна, която да даде опция да се търси такава отговорност.

По думите й всекидневно в работата си имат изговаряне на съда по неправомерност на арестите. Никой обаче не обръщал внимание и се изяснява, че в тези случаи е сбъркал съдът, а Министерство на вътрешните работи е имало цялостното право да задържа, с цел да реализира оперативната си активност, означи тя.

" Много ловко се възползваха от събитието проверяващите органи и прокуратурата, че в телефона на господин Бобоков се намираха известия с господин Узунов и това беше употребявано не за потребностите на наказателния развой, а за напълно други цели ", разяснява още Ина Лулчева.

Πлaмeн Бoбoĸoв и Πлaмeн Узyнoв бяха упрекнати в незаконен сговор за това, че президентският консултант е предоставял информация на предприемача за политическото състояние в Либия и Украйна. През юни 2020 година прокуратурата популяризира скрийншотове на известия сред двамата. Тогава закритата към този момент Специализирана прокуратура изясни решението си да показа обществено материалите с огромния публичен интерес. А в президентството нахлуха чиновници на закритото към този момент бюро за отбрана на очевидците към основния прокурор. Акцията докара до митинги против държавното управление на Бойко Борисов и Иван Гешев.

Тогава Пламен Узунов разяснява, че задачата е да се навреди на президента Румен Радев, а той се употребява за средство. 

Междувременно двамата Пламеновци осъдиха прокуратурата за безучастие и получиха обезщетение.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР