Часове наред депутатите обсъждат проект на решение за задължаване на

...
Часове наред депутатите обсъждат проект на решение за задължаване на
Коментари Харесай

Остри дебати в НС по Плана за възстановяване

Часове наред депутатите разискват план на решение за задължаване на Министерския съвет в период от седем дни да внесе в Народното събрание законопроектите, нужни за осъществяване на междинните етапни цели по Националния проект за възобновяване и резистентност, по отношение на подаване към Европейската комисия на искане за второ заплащане към 31 декември 2022 година. Предложението е импортирано от ГЕРБ-СДС. 

В хода на дебата от " Възраждане " повдигнаха тематиката за ангажимент по проекта за затваряне на въглищни централи. Цончо Ганев разяснява, че проектът, който е признат от предходното болшинство, действително довежда до такава степен, че след три години България би трябвало да закрие 40 % от тецовете.

Ако бяхте прочели проекта, щяхте да видите, че затваряне на мощности няма - няма нито един мегават мощ в Маришкия басейн, който би трябвало да бъде изваден или затворен, нито един, сподели някогашният вицепремиер и министър на финансите Асен Василев от " Продължаваме Промяната " (ПП). 

Колегата му Радослав Рибарски (ПП) разяснява, че през днешния ден още веднъж Планът за възобновяване се трансформира в " една комфортна политическа дъвка ". Планът е единственият документ досега, публично контрактуван с Европейска комисия, който слага 2038 година като дата за затваряне на тези мощности, уточни той. Рибарски сложи въпроса за какво не са били поискани дерогации за азотни окиси, които би трябвало да са под 200 мг след 2025 година Това е притеснително за българските въглищни централи, тези излъчвания не могат да бъдат реализирани със сегашните технологии, разяснява Рибарски. 2038 е годината, 40 % е намаляването на въглеродните излъчвания, уточни той.

Бившият енергиен министър в кабинета " Борисов 3 " Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) разяснява, че позициите, които са защитавали, са били постоянно в отбрана на българските въглищни централи. Винаги сме твърдяли, че преходът би трябвало да бъде равномерен, обективен и да не заплашва по никакъв метод енергийната сигурност на страната, уточни тя. Ние извоювахме безсрочна дерогация за работа на Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ", означи Петкова. Що се отнася до парогазовата централа в проекта, тя уточни, че този план е включен в границите на служебното държавно управление, в което министър на финансите е бил Асен Василев, а министър на стопанската система - Кирил Петков.

Томислав Дончев (ГЕРБ-СДС) означи, че законопроектите по Плана за възобновяване не могат да бъдат одобрявани на конвейер. По думите му те съдържат промени и не са безспорни. Относно днешния спор, той прикани да не се приказва кой кого бил свалил, но не в любовния смисъл на думата, а в политически проект. Когато загубиш болшинство, държавното управление стопира да съществува, означи той. 

Асен Василев (ПП) го репликира, че когато едно държавно управление загуби болшинство, то не пада, то пада, когато бъде импортиран и гласуван избор на съмнение. Доколкото разбирам, ГЕРБ е сега в развой на образуване на държавно управление на малцинството, което би било невероятно, в случай че това, което казвате, е правилно, разяснява той. 

Томислав Дончев му отговори, че не е прав. Ако нямаш нужното болшинство народни представители, това е въпрос, обвързван освен с оцеляването на държавното управление - какъв бюджет ще бъде признат, какви закони, какви политики, какви промени, уточни той. Именно това е духът на парламентаризма - да сформираш болшинство, което да стои зад обещано държавно управление, и като загубиш болшинството, да спреш да управляваш, добави той. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР