Часът на Земята е най-мащабната международна инициатива, посветена на опазването

...
Часът на Земята е най-мащабната международна инициатива, посветена на опазването
Коментари Харесай

Часът на Земята тази година е с фокус върху мира


Часът на Земята е най-мащабната интернационална самодейност, отдадена на опазването на планетата. След броени часове тя ще стане факт за 15-а поредна година допълнително от 190 страни, измежду които и България.

По традиция през последната събота на март милиони хора от целия свят ще изгасят осветлението в домовете си сред 20:30 и 21:30 ч., отправяйки апел за стабилно и отговорно бъдеще.

Тази година WWF България посвещава акцията си на мира.

Часът на Земята по света

Часът на Земята не е просто 60 минути без осветяване. През годините в следствие от самодейността бяха реализирани поредност от алегорични победи в името на природата. Движението оказа помощ за основаването на 3,5 млн. хектара предпазена морска зона в Аржентина и въодушеви засаждането на 17 млн. дървета в Казахстан.

Тайланд и Тайван вкараха просветителни стратегии за запазване на околната среда в учебно заведение, а в Съединени американски щати девойки от скаутското придвижване инсталираха стотици хиляди енергоспестяващи крушки. Благодарение на Часа на Земята доста фамилии в Непал и Мадагаскар получиха печки, употребяващи сила от възобновими източници, а редица домове в Индия и Филипините бяха заредени със слънчева сила.

Как ще отбележим Часа на Земята у нас?

Изпращайки апел за мир уредниците канят всички поданици и посетители на София да се включат в построяването на красива мозайка от капачки във формата на планетата Земя. Събитието ще се състои на 26 март, събота, в Градската градина, пред Народния спектакъл „ Иван Вазов “, сред 10:00 и 18:00 часа.

Всеки искащ ще получи опцията персонално да сложи своята капачка в мозаечното пано, като по този метод алегорично покаже съпричастност към бъдещето на Земята. Впоследствие готовата арт апаратура ще бъде изложена на публично място в столицата.

Редица светофари в центъра на столицата ще светят със зелени сърца през съботния ден, а по остаряла традиция емблематични софийски здания ще притъмнят фасадите си сред 20:30 и 21:30 ч. Сред тях са храм-паметника „ Св. Александър Невски “, Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “, статуята „ Св. София “, Националната и Градската художествени галерии, Археологическия музей, паметника на Васил Левски на площад „ Васил Левски “ и доста други.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР