Чарлз Макгонигъл, бивш специален агент, отговарящ за контраразузнавателния отдел на

...
Чарлз Макгонигъл, бивш специален агент, отговарящ за контраразузнавателния отдел на
Коментари Харесай

Арестуваха бивш служител на ФБР, помагал на руски олигарх

Чарлз Макгонигъл, някогашен специфичен сътрудник, отговарящ за контраразузнавателния отдел на ФБР в Ню Йорк, е упрекнат, че е работил с някогашен руски посланик в отбрана ползите на съветския енергиен магнат Олег Дерипаска,, заяви Асошиейтед прес.

Отделно от това Макгонигъл е упрекнат във федералния съд във Вашингтон, окръг Колумбия, че е укрил заплащания в размер на 225 000 $, получени от външен източник, с който е пътувал до Европа.

Макгонигъл е бил задължен да рапортува на ФБР за контакти с задгранични публични лица, само че прокурорите настояват, че той е скрил това от работодателя си, защото се е занимавал с бизнес и пътувания в чужбина, които са създавали спор на ползи със отговорностите му по правоприлагане.

Твърди се, че Макгонигъл, който е управлявал следствия на съветски олигарси, в това число против Дерипаска, преди да се пенсионира през 2018 година, е работил за анулация на глобите, наложени на Дерипаска през 2019 година и е взел от него пари през 2021 година, с цел да проверява конкурентен олигарх.

54-годишният Макгонигал и Сергей Шестаков, който е работил като преводач от съветски език в съда и има американско поданство, бяха задържани в събота и би трябвало да се явят пред съда в Манхатън през днешния ден, заяви Ройтерс.

Те са упрекнати в нарушение и скрит план за нарушение на закона за интернационалните изключителни стопански ограничения, скрит план за пране на пари и пране на пари. Шестаков е упрекнат и в подаване на погрешни сведения пред ФБР.

Министерството на финансите на Съединени американски щати добави Дерипаска в листата си със наказания през 2018 година поради хипотетични връзки с съветското държавно управление и съветския енергиен бранш на фона на продължаващите закани от страна на Русия към Украйна, напомня ТАСС. През март 2019 г.  Дерипаска заведе дело против министерство на финансите на Съединени американски щати в американски съд, чиято цел беше анулация на глобите против него. 

В обвинителния акт от Ню Йорк се твърди, че през 2018 година Шестаков е срещнал Макгонигъл с някогашен руски посланик, който е работил като сътрудник на Дерипаска. Това лице не е разпознато в правосъдните документи, само че министерството на правораздаването декларира, че в обществени медийни известия се приказва, че става дума за офицер от съветското разузнаване.

Според обвинителния акт Шестаков е изискал от Макгонигъл помощ, с цел да обезпечи на дъщерята на сътрудника на Дерипаска стаж в нюйоркското полицейско ръководство. Макгонигал се съгласил, настояват прокурорите, и споделил на човек от полицейското ръководство: " Имам интерес към татко ѝ по редица аргументи ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР