CDC е сред федералните агенции, разследващи смъртта на 3-годишен търсещ убежище, който е бил в спонсориран от Тексас автобус за Чикаго

...
Миналата седмица почина 3-годишно момиченце мигрант, което пътуваше в автобус,
Коментари Харесай

Миналата седмица почина 3-годишно момиченце мигрант, което пътуваше в автобус, спонсориран от Тексас за Чикаго, което наложи разследване на американските центрове за контрол и превенция на заболяванията и други агенции, съобщиха властите.

Детето, търсещо убежище, което почина в четвъртък, е проявило „здравословни опасения“, докато е било на път за Чикаго от Браунсвил в Южен Тексас, каза Тексаският отдел за управление на извънредни ситуации в съобщение за пресата в петък.

 Националната гвардия на армията на Тексас гледа как мигранти се качват на автобус, след като се предадоха на агентите на граничния патрул на митническата и гранична служба на САЩ (CBP) за обработка на молби за имиграция и убежище след края на дял 42 на границата между САЩ и Мексико в Ел Пасо, Тексас на май 12, 2023 г. На 11 май 2023 г. САЩ официално прекратиха своето 40-месечно извънредно положение във връзка с Covid-19, като също отхвърлиха закона за дял 42, инструмент, който беше използван за предотвратяване на влизането на милиони мигранти в страната. (Снимка от Patrick T. Fallon / AFP) (Снимка от PATRICK T. FALLON/AFP чрез Getty Images) Националната гвардия на армията на Тексас гледа как мигранти се качват на автобус, след като се предадоха на агентите на граничния патрул на митническата и гранична служба на САЩ (CBP) за обработка на молби за имиграция и убежище след края на дял 42 на границата между САЩ и Мексико в Ел Пасо, Тексас на май 12, 2023 г. На 11 май 2023 г. САЩ официално прекратиха своето 40-месечно извънредно положение във връзка с Covid-19, като също отхвърлиха закона за дял 42, инструмент, който беше използван за предотвратяване на влизането на милиони мигранти в страната. (Снимка от Patrick T. Fallon / AFP) (Снимка от PATRICK T. FALLON / AFP чрез Getty Images) Патрик Т. Фалън/AFP/Getty Images/ФАЙЛ

Автобусът спря и персоналът по сигурността на борда се обади на 911, преди детето да бъде откарано в болница, където почина, се казва в съобщението за новините. Тексаският офис не уточни какви симптоми е проявявало детето, когато автобусът спрял.

„CDC работи с други федерални агенции и държавни и местни органи за обществено здравеопазване, за да разследва трагичната и сърцераздирателна смърт на малко дете на борда на автобус в Илинойс и провеждаме последващи действия с други пътници“, каза говорителят на CDC Ник Спинели пред CNN в имейл.

Предварителната аутопсия на момичето е неубедителна, каза коронер Тори Кенън от окръг Марион, Илинойс, добавяйки, че „микроскопските изследвания на тъканни проби могат да дадат окончателна причина за смъртта“.

Преди да се качи в автобуса, нито един пътник не е имал треска или други медицински проблеми, каза Тексаският отдел за управление на извънредни ситуации.

„След като беше обработен от митниците и граничната служба на САЩ и град Браунсвил, всеки пътник в автобуса премина проверка на температурата и беше попитан дали има медицински състояния, които може да изискват медицинска помощ“, се казва в съобщението на агенцията.

Мигрантите доброволно са избрали Чикаго като дестинация и са подписали отказ от съгласие, преди да се качат на борда, добави офисът в Тексас.

Поредица от шамандури, използвани като гранична бариера на река Рио Гранде в Игъл Пас, Тексас, САЩ, в четвъртък, 13 юли 2023 г. Тексас започна да разполага нова плаваща бариера на Рио Гранде като начин за възпиране преминаване на мигранти на границата между САЩ и Мексико. Фотограф: Jordan Vonderhaar/Bloomberg чрез Getty Images Низ от шамандури, използвани като гранична бариера на река Рио Гранде в Игъл Пас, Тексас, САЩ, в четвъртък, 13 юли 2023 г. Тексас започна да разполага нова плаваща бариера на Рио Гранде като начин за възпиране на преминаването на мигранти през граница между САЩ и Мексико. Фотограф: Jordan Vonderhaar/Bloomberg чрез Getty Images Джордан Вондерхаар/Блумбърг/Гети изображения

Съгласно граничната инициатива на губернатора на Тексас Грег Абът – известна като операция „Самотна звезда“ – щатът е превозил с автобуси повече от 30 000 мигранти до градове в цялата страна от миналата пролет, според съобщение за новини от офиса на Абът в петък. Усилието е протест срещу усилията на президента Джо Байдън за имиграцията и сигурността на границите, които Абът нарече неадекватни.

Повече от 4900 мигранти са били превозени с автобуси до Чикаго от градове в Тексас от август 2022 г., се казва в съобщението.

CNN се обърна към офиса на Abbott за коментар и беше насочен обратно към щатския отдел за управление на извънредни ситуации.

„Загубата на което и да е дете е опустошителна и сърцераздирателна“, каза прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер. „Изказваме съболезнования към семейството на детето. Това е ужасяваща новина.”

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР