Бюрото на Асоциацията на европейските журналисти в България реагира на

...
Бюрото на Асоциацията на европейските журналисти в България реагира на
Коментари Харесай

АЕЖ: Ректорът на СУ да каже подкрепя ли секситкия клип

Бюрото на Асоциацията на европейските публицисти в България реагира на възмутителния клип на студентската телевизия Алма Матер, добил известност в мрежата.
Във видеото шефът на малкия екран Башар Рахал приканва искащите да станат известни на кастинг за нови лица, до момента в който госпожица с къса кожена пола му носи " кафенце " и " сметанка ". Клипът приключва с сластния взор на Рахал върху задните елементи на момичето.
От АЕЖ излязоха с позиция, в която приканват ректорът на най-старото висше учебно заведение у нас проф. Анастас Герджиков, както и цялото управление на университета, да съобщи дали поддържа сексисткото видео. И в случай че е по този начин - " има ли смисъл хилядите студентки в СУ да не престават образованието си, щом ролята им в живота ще бъде да носят кафенце и сметанка на мъжете? "
" Асоциацията на европейските журналисти-България е впечатлена от рекламния клип на студентската телевизия “Алма Матер” с присъединяване на нейния шеф, артиста Башар Рахал. Този клип единствено за 47 секунди демонстрира какво публицистиката НЕ би трябвало да бъде. (В параграфа е употребен жлъч – б.а.)

“Престанете да вършиме глупави хора известни.” Все по-често чуваме този апел като рецензия на евтиното шоу, което оферират от ден на ден медии за сметка на качествената и сериозна публицистика и журналистика. Насочването на прожекторите към персони, които не са почтени и по никакъв метод не способстват за богатството на обществото, е все по-разпространено събитие. Но това не е публицистика, това е неин противовес – основаване на звук и шоу постоянно за да се измести фокусът от значимите проблеми. За разлика от това, публицистиката има една-единствена задача – да служи на истината и на публичния интерес, а не да прави занимаващите се с нея известни. Да бъдеш прочут не може да е самоцел, а би трябвало да е резултат от други качества и твърдоглав труд " , пишат от АЕЖ.
" Точно това би трябвало да бъде ролята на един университет с обичаи – да учи младежите, че триумфът е резултат от струпване на познания и труд. В този смисъл, акцията на телевизия “Алма Матер” е в цялостно несъгласие с задачата на висшето образователно заведение, издигайки като висша полезност бързата популярност.

И в случай че съгласно създателите на акцията, задачата на журналиста е славата, не по-малко скандални са средствата за нейното реализиране. Те могат да бъдат систематизирани с два термина: раболепничене и сексизъм. Според видеото прочут се става, като угодничиш на шефа (този в по-силна властова позиция), а единствената роля на дамата и пътят й за развиване в кариерата е да обслужва ръководителя мъж и да приема неговото непочтено и сексистко държание.

С пошлостта си, макар оправданието, че бил демонстрация на “сарказъм”, както написа Башар Рахал в мрежата, клипът е удар против облика на Софийския университет. Лоша реклама има, изключително когато маркетинговият артикул промотира искрено сексистки практики в региона на общественото обучение и разходва публични средства.

През своята 120-годишна история СУ постоянно е обучавал елита на нацията, каймака на обществото или, както се споделя на френски “Crème de la crème” (буквално сметаната на сметаната).

Очакваме от ректора на СУ проф. Атанас Герджиков да отговори на въпроса дали вместо “Crème de la crème” през днешния ден университетът се е насочил към образованието на хора, които да подсигуряват “сметанката на шефа” ", допълват от Асоциацията.
Задават и още въпроси към проф. Герджиков:
" - Дали той персонално, управлението на Софийския университет, Програмният и Общественият съвет на телевизия “Алма Матер” споделят сексисткото виждане от клипа и дали в случай че е по този начин, има смисъл хилядите студентки в СУ да не престават образованието си, щом ролята им в живота ще бъде да носят кафенце и сметанка на мъжете?

- Смята ли проф. Герджиков, че славата е висша полезност, която би трябвало да бъде реализирана непременно?

- По какви критерии бе определен актуалният шеф на студентската телевизия?

- Какъв опит има господин Рахал в медиите и в мениджмънта?

- По-какъв метод студентската телевизия взе участие в образователния развой във ФЖМК и за какво се постанова да прави народен кастинг, вместо да работи със студенти от ФЖМК и СУ?

- Ще има ли последици за управлението на малкия екран поради абсурда, направил малкия екран “известна”, само че вредящ на положителното име на СУ? "
По-рано през днешния ден със свое отворено писмо по проблема излязоха и преподаватели от Факултета по публицистика и всеобща връзка на СУ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР