Бюлетината е дълга около 60 см. На гърба й има

...
Бюлетината е дълга около 60 см. На гърба й има
Коментари Харесай

ЦИК показа бюлетините и машините за вота

Бюлетината е дълга към 60 см. На гърба й има черна линия и наложителните две места за печата. Предстои от комисията да излязат със особено решение за метода, по който хартиените бюлетини ще бъдат сгънати. Това би трябвало да стане по този начин, че да може да се сравнят двата номера върху нея. След това евентуално ще има и второ прегъване, с цел да се подсигурява анонимността на вота, изясняват още от изборната комисия.

В 9390 секции ще имат опция да гласоподават за новия състав на Народното събрание посредством машини. Фирмата, осигурила устройствата е “Сиела Норма”. ФрогНюз напомня, че около нея имаше кавги при започване на тази година, когато шефът на компанията Веселин Тодоров изясни, че машините са били поръчани преди началото на търга. Обясни решението си с вдишване на прочут риск поради късите периоди, в които би трябвало да бъдат създадени машините.

Към днешна дата машините се съхраняват под непрекъсната защита, а също така е почнал и одитът на устройствата. Припомняме още, че преди дни ръководителя на Обществения съвет към ЦИК Росица Матева изясни в ефира на Българската национална телевизия че одитът към този момент е почнал, а представители на Обществения съвет към момента не са получили разрешението да участват и дефинира това като притеснително.

В деня преди изборите машините ще бъдат ситуирани в секциите и ще бъде осъществено образование на членовете на секционните изборни комисии. Когато член на СИК задейства машината тя ще отпечатва нулев протокол за разкриване на изборния ден.

Между 460 и 470 секции ще бъдат разкрити в 69 страни по света. Точният им брой ще стане явен на следващия ден, когато е крайният период за тяхното установяване.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР