Бюджетната политика на кабинета е подобна на тази от 1996

...
Бюджетната политика на кабинета е подобна на тази от 1996
Коментари Харесай

Николай Василев изригна: Денков е заблуден! Бюджет 2024 е най-небалансираният от Хан Аспарух досега

Бюджетната политика на кабинета е сходна на тази от 1996 година, след която стартира внезапно обедняване, съобщи пред Българска национална телевизия Николай Василев, някогашен вицепремиер и министър на стопанската система.
„ Премиерът два пъти назова бюджетът уравновесен. Да не употребявам думата „ неистина “, по какъв начин да го нарека това нещо? Как е допустимо ръководещите, които отвориха ера на най-големите бюджетни хронични дефицити и на бързо повишаване на дълга – не от Освобождението, както сподели Делян Добрев, а от Хан Аспарух до момента, да назовават тази политика „ уравновесен бюджет “, попита той.
Той употребява думата „ илюзия “, тъй като министър председателят Николай Денков е подведен от своите икономисти.
„ Заблуда е, че има някакъв избор сред обезпечена беднотия с бюджетни остатъци и някаква висока европейска рентабилност с бюджетни дефицити. По-високият недостиг не води до по-голям напредък, това също е илюзия. Третата илюзия е, че в случай че едно държавно управление не прави никакви промени, а единствено раздава колкото се може повече пари – печели избори и остава в историята с някакво почтено място. Нямат значение милионите вдишвания и издишвания, а миговете, които стопират дъха. През последните години по кое време ни стопираха духа? “, попита риторично някогашният вицепремиер.
Според Василев, сегашните ръководещи са популисти и левичари.
„ През 2021 година Асен Василев беше срещу Еврозоната. Сега е „ За “, поздравявам го. Но той отсрочи два пъти датата за участие. Не води такава бюджетна политика, с цел да се случи. Първият път, когато беше министър, направи недостиг 3.9 милиарда лева Ако не влезем в Еврозоната, да не се чудите кой е отговорен. Аз съм за Еврозоната “, акцентира Николай Василев.
Той е безапелационен, че обществените системи са нереформирани.
„ Няма първи проблясъци за възстановяване и промяна. Половината пенсионери получават идентична минимална пенсия. И при комунизма не е било по този начин. Единственото нещо, което вършат ръководещите последните три години – вземат големи задължения и ги харчат за обществени разноски. Само това прави страната бедна “, безапелационен е финансистът.
Николай Василев е безапелационен, че концепциите за продажбата на държавната земя не са подправена вест, както се пробваха да го изкарат ръководещите.
„ Официалната преписка сред министерства не е подправена вест. Това е следващата концепция на сегашните ръководещи, която се пуска от задния вход. Те не са загатнали думата приватизация, в това време желаят тайно да продадат нещо като 700 хиляди декара плодородна държавна земя и да я продадат съгласно мен на 5 до 8 пъти по-ниска цена. Много е допустимо това да бъде до 2 милиарда лв. и това да бъде най-голямата приватизационна договорка у нас от Хан Аспарух до момента. Да не употребявам думата „ кражба “, само че придобиване на земя от съответни компании на занижени цени. Това не е подправена вест “, безапелационен е той.
„ Миналата година ви демонстрирах, че нашата компания постави на балкона си часовник, който демонстрира, че дълга е минал 30 милиарда лв.. Сега за 2024 година плануваният дълг беше над 48 милиарда лв.. Моят въпрос е какъв брой би трябвало да стане дълга, с цел да се събудим? Ако се следваха политиките на уравновесени бюджети, можеше да приключим този мандат с 13%. Сега е 28%. Сега ще сложим нов часовник на дълга на друго място, който ще демонстрира по-голям дълг. На 40 метра от Министерство на финансите ще го сложим. По политически аргументи предходният ни часовник беше махнат с огромна санкция “, изясни той.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР