Бюджетната комисия заседава в опит да не бъде забавено увеличението

...
Бюджетната комисия заседава в опит да не бъде забавено увеличението
Коментари Харесай

Бюджетната комисия заседава в опит да не бъде забавено увеличението на пенсиите


Бюджетната комисия заседава в опит да не бъде забавено нарастването на пенсиите, заложено в актуализацията на бюджета. За да бъде допустимо преизчислението в период, депутатите ще се съберат изключително за парите на държавното публично обезпечаване идната седмица.

Досега бяха отхвърлени предложенията на ГЕРБ и на Движение за права и свободи, надлежно за 430 и 481 лева за нарастване на пенсиите плюс 60 лева от Коронавирус добавката. Едно е ясно обаче – нарастване от най-малко 10% плюс Коронавирус добавка от 60 лв. за пенсии ще има от 1 юли, само че то най-вероятно ще бъде получено със забавяне или в средата на месеца, или с пенсията от началото на август.

Със сигурност в пенсиите единствено след седмица ще има нарастване от 6,1%, защото тези пари към този момент са утвърдени от народните представители. Към тях обаче Коронавирус добавка няма да има.

Вече пенсионерка, Неда Диманова продължава да работи като здравна сестра в една от най-големите лечебни заведения в България. Казва, че за пенсионерите всеки ден закъснение е от голяма важност.

„ Аз познавам хора, които през днешния ден живеят с по-малко от 10 лв.. Отиват, купуват си един самун, едно мляко и не смеят повече стотинка да дадат и заделят, с цел да имат, в случай че би трябвало да си купят медикаменти “, сподели Неда Диманова.

Опозиция и ръководещи взаимно се укориха за забавянето.

„ Има Такъв Народ, „ Възраждане “, Движение за права и свободи и ГЕРБ не се вслушаха, не отразиха националния интерес, не се записаха, съобщи Румен Гечев от Българска социалистическа партия.

„ Държа да подчертая, че бюджетът беше импортиран прекомерно късно и по тази причина пенсионерите няма да могат да получат нарастването, което вероятно ще се гласоподава в зала “, сподели Деница Сачева от ГЕРБ.
„ Ако закъснее с няколко дни, Национален осигурителен институт няма да може да се оправи с нужните калкулации “, означи Хасан Адемов от Движение за права и свободи.

„ Със сигурност ще има нарастване през юли месец, ще бъде повече от 6,1 %. Въпросът е, че или ще се получи като второ заплащане през юли месец или с пенсиите през август, с цел да имат време от Национален осигурителен институт да създадат съответните калкулации “, изясни Искрен Арабаджиев от „ Продължаваме промяната “.

Председателят на бюджетната комисия изясни, че с цел да наваксат със забавянето, депутатите ще заседават и през почивните дни по бюджетите на публичното обезпечаване и държавния бюджет, от който ще бъдат отпуснати нужните за нарастването средства.

„ Ще работим и събота, ще работим и понеделник изключително бюджетна комисия, тъй че да могат да бъдат признати “, сподели Любомир Каримански, ръководител на бюджетната комисия.

ГЕРБ са внесли предложение за нарастване на пенсиите с 15 %, а Движение за права и свободи оферират добавката да бъде не 60, а 120 лв..

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР