Бюджетна комисия изслуша кандидатите за председател на Сметната палата. Това

...
Бюджетна комисия изслуша кандидатите за председател на Сметната палата. Това
Коментари Харесай

И двамата номинирани за Сметната палата обещават проверка на спрените одити

Бюджетна комисия изслуша претендентите за ръководител на Сметната палата . Това са Димитър Главчев и Нина Стоименова.  Главчев е номинация на партията на Бойко Борисов, а Стоименова - на " Възраждане ". Десислава Атанасова от ГЕРБ показа, че се надява идващият ръководител да отстоява независимостта на одитния орган. И двамата претенденти дават обещание да ревизират спрените одити.

Стриктно да се придържаме към рамките на закона, дава обещание Димитър Главчев . Той даде обещание отчетност, като съгласно него би трябвало да има съвещателен съвет, който да преглежда качеството на работата на инспекторите, без да въздейства на работата им. Това щяло да усъвършенства работата на инспекторите. В него Главчев възнамерява да включи и някогашни ръководители на Сметната палата. В него ще има и представители на гражданския бранш, което ще увеличи доверието в обществото. Според него има известни проблеми в работата на Сметната палата, само че като цяло тя е работила добре.

Нина Стоименова счита, че Сметната палата би трябвало да остане самостоятелна. Първият й приоритет е да се стабилизира ситуацията в самия одитен орган. Тя ще успокои чиновниците, че няма поголовно да бъдат уволнявани. Не обичам съществени промени, акцентира Нина Стоименова, а в случай че й бъде оказван напън, ще си подаде оставката.

Другата й цел е да се върне положителното име в обществото на Сметната палата. Преглед на забавените одити, дава обещание Стоименова. Не съм последовател на това всичко остаряло да бъде зачеркнато, посочи тя. Амбицията й е бистрота и одитния орган да продължи да дава отговор на интернационалните одитни стандарти. Тя обърна внимание върху новите провокации като зеления преход, цифровата стопанска система и киберсигурността. Стоименова желае растеж на заплатите в одитния орган. Прозрачна и самостоятелна одитна активност дава обещание още тя.
 Войната в Сметната палата стигна до прокуратурата
Войната в Сметната палата стигна до прокуратурата

57 одита били на трупчета

Депутатът от ПП/ДБ Мартин Димитров желае да бъдат осъществени инспекции за прекратените 16 одити по съмнителни аргументи. Той чака резултат на одита на фонда за гарантиране на влоговете. Социалистът Румен Гечев акцентира, че Сметната палата би трябвало да е самостоятелна. Не е добре, по думите му, целият екип на палатата да е от ръководещите. Венеция Ангова от ПП/ДБ попита за гаранциите, че Сметната палата няма да се употребява като политическа бухалка.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР