Бюджетите и конкретните ставки за подпомагане на земеделските стопани по

...
Бюджетите и конкретните ставки за подпомагане на земеделските стопани по
Коментари Харесай

Служебното правителство не е правило промени в бюджета в сектор „Животновъдство

Бюджетите и съответните ставки за подкрепяне на земеделските стопани по интервенциите, включени в Стратегическия проект за развиването на земеделието и селските региони 2023-2027г. (СПРЗСР), са избрани и оповестени в Проекта на Стратегическия проект, изпратен на 25 февруари 2022 година на Европейската комисия (ЕК).В рамките на мандата на служебния кабинет не са правени промени в бюджета на интервенции за обвързано произвеждане в бранш „ Животновъдство “, който възлиза на 626,5 млн. лева Индикативните ставки със съответните бюджети за обособените интервенции са избрани на база на оторизирани заплащания за брой животни от Кампании 2017, 2018 и 2019 и планирани за 2020 и 2021г., оповестяват от Министерство на земеделието.

След получените през май 2022 година мнения на Европейска комисия по импортирания от страната ни Проект на Стратегическия проект, Министерството на земеделието е провело разговор със службите на Комисията, вследствие на който бяха отстранени бележките по тях и СПРЗСР беше публично предаден на Европейска комисия на 9 ноември 2022 година В частта на Обвързаното с производството подкрепяне за бранш „ Животновъдство “ мненията на Европейска комисия, касаещи финансовите параметри, бяха само по отношение на % на отклоняване от междинните ставки, използвани за всички интервенции по директните заплащания. Промяната е наложена от условието на Европейска комисия, показано по време на преговорния развой, оптималното отклоняване от избраните междинни ставки за интервенциите по директни заплащания да не надвишава 20 %. Адаптирането на интервенциите, вследствие на отразените бележки от Европейска комисия, не визира разпределението на бюджетите, а единствено % на оптималното отклоняване от междинните ставки, което дава опция на животновъдите с възможни животни да получат по-високи ставки. Следва да се има поради, че точният размер на ставките може да бъде избран след подаване на заявките за подкрепяне и отчитане на допустимостта на броя на животните за Кампания 2023.

Министерството дава изчисления и спомагателни таблици и в резултат на тях се показва, че сегашния програмен интервал, и в СПРРЗСР се ползва друга модулация на ставките за бранш „ Животновъдство “ при Обвързаната поддръжка. Модулация на ставките в СПРЗСР се базира на Анализа на структурата на земеделските стопанства в България, съгласно който дребни стопанства са отглеждащите от 10 до 50 бр. говеда и биволи, както и от 10 до 100 овце-майки и/или кози-майки, а в категорията междинни аграрни стопанства попадат тези отглеждащи от 51 до 200 говеда и биволи, както и от 101 до 300 овце-майки и/или кози-майки, с цел да се реализира една от най-важните цели на новата Общата селскостопанска политика - обезпечаване на по-справедливо систематизиране на директните заплащания и по-ефективно и ефикасно ориентиране на подпомагането на приходите.

При сравнение на данните от таблиците се вижда, че се ползва друга модулация на ставките - през 2023 модулацията на ставките се ползва за първите 150/300 животни в стопанството с по-висок размер на подпомагането, а през 2021, модулацията се ползва за първите 50/200 животни в стопанството. Различната модулация е един от съставените елементи, който значително въздейства върху размера на ставките, като този метод е заложен в СПРЗСР още при подаването му през февруари 2022 година, а не от служебното държавно управление. Целта на смяната на равнищата на модулация на ставките е била да бъдат обхванати дребните животновъдни стопанства, както и междинните такива, като също по този начин през новия програмен интервал ще се подкрепят и по-голям брой животни с по-висока ставка.

Вижда се, че при другата модулация, заложена от постоянния кабинет през февруари 2022 година ставките, планувани в СПРЗСР за интервенциите за автохтонни породи и такива в планински региони: Обвързано с производството подкрепяне за овце и кози от застрашени от изгубване породи, Обвързано с производството подкрепяне за овце и кози в планински региони, Обвързано с производството подкрепяне за крави от застрашени от изгубване породи - за мляко, Обвързано с производството подкрепяне за говеда в планински региони понижават по отношение на сегашния програмен интервал – последна приключена акция 2021. Намаление има и при Обвързаното с производството подкрепяне за млечни крави включени в развъдни стратегии понижението, вариращо от 3,56 до 4,45 лева./животно. За всички останали интервенции в бранш „ Животновъдство “ ставките в СПРЗСР от февруари месец са по-високи спрямо последната приключена акция (2021 г.), а аномалията с понижението на ставките бе открита от служебния кабинет на Министерството на земеделието.

Във връзка с разпоредбите на Европейска комисия за утвърждение на Стратегическите проекти (чл. 118 от Регламент 2021/2115) служебното управление не може да прави промени към сегашния миг по отношение на избраните ставки. Поради това и в отбрана на бранш „ Животновъдство “ служебният кабинет предприе бързи дейности за подготовка на Първо изменение на СПРЗСР през 2023 година Това изменение ще се базира на направени от МЗм софтуерни карти, които ще имат нова методика за установяване на ставките за другите типове животни, и ще бъдат разисквани с членовете на Консултативния съвет по „ Животновъдство “, преди да бъдат публично одобрени и импортирани за Първо изменение на СПРЗСР.

По отношение на правенето на СПРЗСР се прецизира, че консултациите със заинтригуваните страни са извършени според условията на чл.106 от Регламент (ЕО) 2021/2115:„ ….държавите членки включват дейно тези сътрудници в правенето на стратегическите проекти по ОСП и се съветват със съответните заинтригувани страни, в това число във връзка с минималните стандарти, посочени в член 13, когато е подходящо... “. Те се организират в границите на съвещанията на Тематичната работна група (ТРГ), избрана със заповед на министъра на земеделието №РД09-2016/26-02-2020г. В процеса на правене на СПРЗСР са извършени 23 съвещания на ТРГ.

Правилата и изискванията за подкрепяне на интервенциите, ориентирани към бранш „ Животновъдство “, финансирани посредством инструмента за Обвързаното с производството подкрепяне са прегледани в 19-то съвещание на ТРГ, извършено на 09 февруари 2022 година, като на участниците в ТРГ авансово са изпратени създадените интервенции в секторите „ Животновъдство “ и „ Плодове и зеленчуци “. По изпратените планове на интервенции, които са прегледани в границите на съвещанието не са постъпили писмени мнения от заинтригуваните страни в бранш „ Животновъдство “.

Финансовият проект, към СПРЗСР е показан на 20-тото съвещание на ТРГ, извършено на 20 февруари 2022 година По разпределението на средствата във Финансовия проект, показан на извършеното съвещание на ТРГ не са постъпили писмени мнения от заинтригуваните страни в бранш „ Животновъдство “.

В допълнение в границите на СПРЗСР, българските животновъди с изключение на до инструментите на обвързана поддръжка и „ Агроекологични заплащания “ имат достъп и до други принадлежности в СПРЗСР./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР