Бюджетът засега върви добре и няма рискове за годишното изпълнение.

...
Бюджетът засега върви добре и няма рискове за годишното изпълнение.
Коментари Харесай

Горанов: Бюджетът засега върви добре


Бюджетът към този момент върви добре и няма опасности за годишното осъществяване. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов пред членовете на отрасловата комисия.

Постъпилите доходи и помощи за първите 8 месеца на годината са общо 23,3 милиарда лева

Общо данъчните и неданъчните доходи нарастват по отношение на миналата година със 7,2% или 1 милиарда и 492 млн. лева Постъпленията от помощи са на по-ниски равнища. През предходната година имаше огромно възобновяване поради привършване на програмния интервал 2007-2013 година и правилото М плюс 2.

Приходите по националния бюджет имат 7% номинален растеж. Изпълнението на постъпленията и помощите е по-ниско 37,6 на 100 от годишните планове.

Данъчните доходи са 19,4 милиарда лева, което е 69,% от плануваните за годината доходи. Съпоставено с август 2016 година те са нарастнали номинално с 8,4% или 1 милиарда и половина лева Трябва да се отбележат напъните на сътрудниците от приходните администрации, които редовно ползват ограничения във връзка с дисциплинирането на данъчно-задължените лица и намаляването на каузи на сивата стопанска система.

Прогнозите обрисуват по-добро осъществяване на всички доходи като се изключи помощите.

Приходите от директни налози са в размер на 3 милиарда и 555 млн. лева, което съставлява към 70% от годишния проект. Спрямо същия интервал на предходната година те са нарастнали с 8,4% или 275,4 млн.лв.

Косвените налози са 9,6 милиарда лева, което е към 369% от плана за годината. Сравнение с 2016 година те са нарастнали с 503 млн. лева или 5,3 на 100.

Приходите от здравноосигурителните и обществени вноски са 8,5 милиарда лева 14,3% е растежът при тях по отношение на миналата година или 682,2 млн. лева
Неданъчните доходи са в размер на 2 милиарда 877 млн. лева

В бюджета за 2018 година няма да има фрапантни промени, добави Горанов, представен от БГНЕС.

Горанов уточни, че графикът за бюджетната процедура за 2018 година е признат от служебния кабинет още март месец и сегашният кабинет ще го съблюдава.

„ Ще спазим и ограничаването на Закона за обществените финанси - два месеца преди края на бюджетната година Народното събрание да разполага с концепциите на държавното управление за фискалната рамка. Вероятно в средата на октомври към този момент всички ще бъдат осведомени с желанията на държавното управление. Ние би трябвало да обсъдим бюджета за 2018 година и със обществените сътрудници “, сподели финансовият министър.

„ Не се плануват някакви трагични промени в структурата на страната, надали може и трагично да се промени и фискалната рамка. Тя има за цел да обезпечи тези цели, които настоящето държавно управление съобщи при съставянето си. В него ще видите сигурно опазване на налозите, по този начин както и обявеният пакет от данъчни закони не планува параметрични промени на директните налози “, увери Владислав Горанов.

Изключение било завършването на графика за нарастване на акцизната ставка върху тютюна до постигане на минималната такава за Европейски Съюз. От 1 януари 2018 година България би трябвало да прилагаме оптималните акцизни ставки за тютюна.

„ По отношение на структурата на разноските ще видите нарастване на учителските заплати. По отношение на минималната работна заплата знаете програмното желание на настоящето болшинство за нарастване на минималната работна заплата. Обмисляме тактика по какъв начин да подходим към минималните работни прагове. Има площад за нарастване на приходите и в действителния бранш и на някои места в бюджетния бранш. Това няма по какъв начин да е главният приоритет на фискалната рамка “, съобщи отрасловият министър.
„ Не очаквайте огромни изненади отвън програмата на държавното управление, несъмнено, вътре ще намерят място и стратегиите за рационализация на въоръжените сили, които са утвърдени от Народно събрание “, добави той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР