Бюджетът се очертава една от сериозните конфликтни точки в преговорите

...
Бюджетът се очертава една от сериозните конфликтни точки в преговорите
Коментари Харесай

ИТН не дава подкрепа за Габриел засега, иска гаранции срещу „безогледно харчене“

Бюджетът се обрисува една от сериозните конфликтни точки в договарянията за експертно държавно управление на Мария Габриел. Докато от Българска социалистическа партия упорстват дефицитът за идната година да бъде не по-малко от 4% и да се усилят разноските за обществени заплащания, от „ ИТН “ се възпротивиха изрично.

„ Финансовото положение на страната е неприятно и без рационален, нехарчещ, рестриктивен бюджет, нещата няма да тръгнат в добра посока. Не е хубаво министърът на финансите да има необятни пръсти “, сподели Тошко Йорданов по време на срещата с Мария Габриел и представителите на ГЕРБ. На нея се очакваше партиите-гости да кажат поддържат ли концепцията за експертно държавно управление с Габриел отпред.

„ Ние сме най-малката партия в това национално заседание и математиката за кабинет излиза и без нас. Можем да дадем поддръжка без идеологически обвързаности на всяка една политическа мощ в този парламент, стига политиката да бъде вярна. Но не ни виждайте като безусловна поддръжка. Не ви я даваме “, натърти Тошко Йорданов.

И даде да се разбере, че препъникамъкът е желанието на Българска социалистическа партия за „ необмислено харчене “, както го виждат в Има Такъв Народ.

От своя страна Мария Габриел сподели, че може би при диалозите със социалистите е била прекомерно дипломатична. Тя акцентира, че се е заела пред Българска социалистическа партия единствено да няма орязване на сегашните обществени заплащания. „ А недостиг от три % е изцяло изпълним за 2024 година “, добави претендентът за министър председател.

Разговорите не престават на експертно ниво, схванаха се двете партии. Днес следобяд Мария Габриел ще получи мандата за сформиране на държавно управление от президента Румен Радев.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР