Бюджетът по време на актуализацията за 2021 г. е разчетен

...
Бюджетът по време на актуализацията за 2021 г. е разчетен
Коментари Харесай

Асен Василев: Бюджетът може да издържи януари и февруари

Бюджетът по време на актуализацията за 2021 година е разчетен по този начин, че да издържи януари и февруари, тъй че да не настъпи прелом и смяна в обществената поддръжка и поддръжката за бизнеса преди приемането на нов план.

Това разяснява пред публицисти в Народното събрание съпредседателят на " Продължаваме Промяната " (ПП) Асен Василев, представен от Българска телеграфна агенция. На въпрос за какво се тегли нов дълг от служебното държавно управление, Василев изясни, че през 2020 година, когато бе признат бюджетът за тази година, тогавашният финансов министър Кирил Ананиев е заложил финансиране посредством дълг.

Асен Василев посочи, че още през първото тримесечие на тази година са били изтеглени 880 млн. лева " В момента в случай че погледнете последните доклади, бюджетът е към момента на плюс ", разяснява Василев. Той бе безапелационен, че по този начин, както са съумели посредством актуализацията да усилят пенсиите, да обезпечат финансиране на лекарите на първа линия без нарастване на бюджетния недостиг, по този начин и с новия бюджет ще бъдат реализирани положителни за България резултати, в които без да се подвига данъчната тежест, ще се осъществят доста по-добри обществени политики и доста по-разширена инфраструктурна стратегия.

Относно подписването на съдружно съглашение за ръководство на страната, Василев разяснява, че когато от Политическа партия са подготвени с план на състава на държавното управление и със конструкция на Министерския съвет, тогава ще разпишат и съдружно съглашение. " Всичко преди този момент са спекулации ", разяснява той.

Съпредседателят на " Продължаваме Промяната " Кирил Петков добави, че следва въпросните 180 страници, контрактувани по време на договарянията за политики, да бъдат прочетени деликатно, след което ще бъдат изпратени до съдружните сътрудници, които също ще би трябвало да създадат своите бележки. Той посочи, че след привършване на работата по въпросния контракт, чака всяка една от партиите да предложи вероятни имена, които по-късно да бъдат разисквани от съдружните сътрудници. " Надявам се идната седмица да имаме оферти ", разяснява Петков.

Междувременно стана ясно, че парламентарната група на ГЕРБ-СДС внася план за мораториум върху поемането на нов държавен дълг, до момента в който бъде признат законът за новия бюджет. Според депутата от ГЕРБ Кирил Ананиев фискалният запас разрешава да бъде изпълнен тазгодишият бюджет. " Убедени сме, че на този стадий не би трябвало да бъде стихотворец нов държавен дълг ", сподели Ананиев, представен от БНР.

По-рано водачът на ГЕРБ Бойко Борисов поръча на депутатите от партията да внесат настояването за мораториум още на първото съвещание на новото Народно заседание. Сериозен мотив за мораториум, съгласно ГЕРБ-СДС, е и неприятното ръководство на капиталовия календар. " През последните два месеца съвсем всяка седмица бяха теглени по към 500 млн. лева без причини за какви цели, а осъществената рентабилност е негативна за бюджета ", изясни Ананиев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР