Бюджетът на НЗОК за 2024 г. беше отхвърлен, тъй като

...
Бюджетът на НЗОК за 2024 г. беше отхвърлен, тъй като
Коментари Харесай

Д-р Симидчиев: Бюджетът на НЗОК може да бъде приет тази седмица в зала

Бюджетът на НЗОК за 2024 година беше отритнат, защото класическата съпротива Българска социалистическа партия, " Възраждане " и Има Такъв Народ гласоподава " срещу " без съответни претекстове. Това сподели зам.-председателят на парламентарната комисия по опазване на здравето доктор Александър Симидчиев пред Bulgaria ON AIR във връзка неприемането на първо гласоподаване на законопроекта.

По думите му ръководителят на комисията и народен представител от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов е обяснил добре решението на групата за гласоподаване „ въздържал се “ поради включени текстове в преходните и заключителни разпореждания. „ Той беше срещу опцията Касата да откаже да подписва контракти с нови лечебни заведения след 1 януари. За мен е обикновено новосъздадени лечебни заведения да би трябвало да изчакат една година преди да се подписа контракт с тях. Това дава предвидимост и на Здравната каса, само че сътрудниците имаха съображение да не одобряват сходно нещо и по тази причина гласоподаваха „ въздържал се “, сподели доктор Симидчиев.

Той посочи, че Народното събрание обезпечава по-голям бюджет, а отговорността да бъде разпределен вярно и всяка стотинка да прави оптимално работа, е на Министерство на здравеопазването. „ НЗОК е финансиращ орган, която има обособени раздели за другите действия, част от тях са от вноски, част от тях от Министерство на здравеопазването - като имунизациите. Това, което аз виждам, че бюджетът е добре уравновесен, има опция за временен излишък, който да покрие спомагателни потребности. Не виждам някъде да има недофинансиране. Не считам, че количеството пари дефинират дали качеството ще е по-добро. Качеството е въпрос на стандарти и възпроизводимост, които би трябвало да бъдат въведени от изпълнителната власт и професионалните съсловни организации. Това изисква партньорство, само че в последните две от ден на ден се разделяме, вместо да се сплотяваме, с цел да се осъществяваме действителните изгоди ", разяснява доктор Симидчиев.

Зам.-председателят на здравната комисия дефинира като вярно решението за по-доброто финансиране на характерната доболнична помощ, тъй като по този метод пациентите се лекуват по-рано и това води до по-добри медицински резултати. Това е добре за системата и  гражданите, само че не е добре за лечебните заведения, които получават по-малко средства ", посочи той.

Д-р Симидчиев акцентира, че растежът в парите за лечебните заведения за 2024 година е с 15%, само че по-голямата част от тези средства са за възнаграждение на медицинския личен състав в труднодостъпните региони.

Той добави, че бележките, направени в комисия, могат да бъдат взети под внимание преди гласуването в парламентарна зала и бюджетът да бъде признат на първо четене тази седмица.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР