Бюджетът, който правителството внесе в парламента, е проинфлационен, с надценен

...
Бюджетът, който правителството внесе в парламента, е проинфлационен, с надценен
Коментари Харесай

9-мес. бюджет 2022 най-вече помпа инфлацията: Фискалният съвет и икономистите

Бюджетът, който държавното управление внесе в Народното събрание , е проинфлационен, с надценен напредък и излишно раздут недостиг. Това е единното мнение на икономистите – както в институцията Фискален съвет, която директно следи тематиката, по този начин на демократичните от ЕКИП, само че и на консервативните като Кузман Илиев и Съвета по стопански и обществени политики към Университета за национано и международно стопанство, който сече: „ Проектобюджет 2022 е безукорен - в случай че желаеме не просто “социален”, а “социалистически”.

Фискалният съвет показва няколко съществени недостатъци:

Планираните разноски ще задълбочат инфлацията: „ мощно изразен проинфлационен ефект”

Заложеният систематичен недостиг е прекомерно огромен и има заплаха да не успеем да влезем в Еврозоната през 2024 година
Държавният дълг пораства прекомерно бързо – 26,3% от Брутният вътрешен продукт за 2022 година и 30,3% през 2024 година или 49 млрд.лв., освен това с предстоящ прекалено повишен в прогнозите на държавното управление напредък на стопанската система.

Твърде оптимистична е прогнозата за напредък 2022 от 4,8% (БНБ дава 3,6%, което е една-четвърт по-малко), само че и във връзка с предстоящото покачване на приходите в хазната – т.е. ще се харчат пари, които няма да бъдат изкарани

Неясен е изненадващият растеж на финансовите разноски със 117%, който съгласно Съвета е съвсем неосъществим за реализация
„ Отклоняването на средства, към този момент осъществено от държавното управление в края на 2021 година за сметка на бъдещи разноски е ПОРОЧНО”
Присъдата на ЕКИП, разказана от Георги Вулджев:

Първо, за какво въобще дефицитът пораства?

Имаме стопански напредък, рекордно ниска безработица и рекордно висока инфлация. В подобен подтекст всеки икономист ще ви каже, че дефицитите би трябвало да се редуцират, тъй като те имат наклонността да водят до повече инфлация.

И тъкмо сега да се залага взимане на още дълг е доста рисково, тъй като инфлацията притиска финансовите пазари.
Инвеститорите към този момент се отдръпват, лихвите потеглят нагоре и централните банки са притиснати да ускорят тяхното повишение. Очакванията на пазарите към този момент са ЕЦБ да вдигне лихвите 2 пъти през актуалната година.

Второ, какво се случва с финансовите разноски?

В бюджета е заложен рекорден напредък на този вид разноски

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР