Бюджет. Монитор: Борисов за бюджета: Един от най-амбициозните от началото

...
Бюджет. Монитор: Борисов за бюджета: Един от най-амбициозните от началото
Коментари Харесай

Борисов за бюджета: Един от най-амбициозните от началото на прехода; Баневи обезкостили Полимери, точили пари от него в 4 офшорки

Бюджет.

" Монитор ":

Борисов за бюджета: Един от най-амбициозните от началото на прехода


Държавата в никакъв случай не е била в по-добра кондиция. Това установи министър председателят Бойко Борисов при започване на съвещание на Министерски съвет. Кабинетът се събра изключително, с цел да утвърди трите бюджета за 2019 година - държавния, на НЗОК и на Държавното публично обезпечаване (ДОО).

Според премиера бюджетът за следващата година е " един от най-амбициозните ", които държавното управление е предписание от началото на прехода. По думите му са се постарали да отговорят на всички предизборни обещания и програмата, която има обединението сред ГЕРБ и " Обединени патриоти ". Борисов се похвали, че с помощта на постоянният стопански напредък и данъчната политика, са събрани с близо 5 милиарда лева повече доходи в бюджета.

Пирин.

" Сега ":

Правителството отново упорства, че в Пирин може да се строи

Тричленният състав на Върховния административен съд, който анулира решението на кабинета да промени проекта за ръководство на Пирин и да отвори нови територии за застрояване, не се е съобразил с трайната правосъдна процедура по сходни проблеми. Това е главният мотив в жалбите на Министерския съвет и на екоминистерството, които нападнаха решението на първата инстанция пред петчленен състав на съда. " Сега " разполага и с двата документа. Заседанието на петчленката е планувано за 15 ноември. Мотивите и в двете тъжби са идентични, като тук-там цели пасажи са излезли като отдолу под индиго.

Изпълнителната власт твърди, че решението на съда е погрешно и голословно, а изводите му са неточни и спорни. Настоява се, че нормата от Закона за предпазените територии, че в националните паркове е неразрешено построяването на спортни и други уреди, е погрешно тълкувана от съда.

Акция.

" 24 часа ":

Баневи " обезкостили " " Полимери ", точили пари от него в 4 офшорки

В 4 офшорни компании на Николай и Евгения Баневи са постъпвали пари, които е трябвало да отидат по сметките на " Полимери " - Девня, разгласи прокуратурата. Бизнессемейството се проверява за източването и на други предприятия, добити по време на така наречен всеобща приватизация, заяви зам. основният прокурор Иван Гешев.

Става дума за " Елма- Троян " и за цех в Костенец, продаден през 2012 година на КТБ.

Баневи са упрекнати за незаконно сдружаване от 2009 до 2018 година и за заграбване и данъчни закононарушения, осъществени през 2010-2011 година

Българска академия на науките

" Дума ":

Българска академия на науките отново стачкува - поради Горанов

Общото заседание (ОС) на Българска академия на науките, управлението на Българска академия на науките и Събранието на учените и член-кореспондентите взеха решение да изпратят протестно писмо до премиера Борисов във връзка на проектобюджет 2019. Те възразяват против текст в преходните и заключителни разпореждания на плана, с който се изземват функционалности на Оценка за съвместимост на Българска академия на науките, като силово се трансферират към МОН цялото имущество, архивите, правата и отговорностите, докторантите и докторските стратегии даже на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), за който е решено да премине към министерството. С писмото си учените упорстват пред Борисов да се разпореди този текст, който всъщност е отчуждаване на собствеността на Българска академия на науките, да отпадне. Над 1000 души в Българска академия на науките са се подписали под писмото.

Текстът обезсмисля изцяло положените старания на управителните органи на Българска академия на науките и договореностите с министър Красимир Вълчев да решат проблема " Национален институт по метеорология и хидрология ", спазвайки законите и Устава на Българска академия на науките и постигайки баланс сред ползите на МОН, на Българска академия на науките и на учените от Национален институт по метеорология и хидрология, които желаят да останат в академията.

Трус.

" 24 часа ":

Вранча разтресе цяла Северна България за промяната на времето

22 минути преди 4 часа сутринта мощно земетресение раздруса Румъния, Северна България и бе усетено даже в София по високите етажи. Огнището бе в печално известната планина Вранча в Румъния.

По информация от Средиземноморския сеизмологичен център трусът от 5,8 по Рихтер е регистриран в 3,38 часа предходната нощ. Епицентърът му е в земетръсната зона Вранча, на 129 км северно от Букурещ, на дълбочина 150 км. Два часа по-късно е регистриран втори трус със доста по-малка мощ - 2,6 по Рихтер. Това е най-силното земетресение във Вранча в последните 4 години. Нямаше обаче данни за потърпевши или значими вреди. Епицентърът е в окръг Бузъу, покрай селищата Нехою и Ковасна във Вранчанската сеизмична зона.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР