Бюджет 2023 РегулацииДепутатите окончателно приеха допълнителния данък за Лукойл Нефтохим“Бюджет

...
Бюджет 2023 РегулацииДепутатите окончателно приеха допълнителния данък за Лукойл Нефтохим“Бюджет
Коментари Харесай

Асен Василев предлага НОИ да плаща третия ден от болничния

Бюджет 2023 РегулацииДепутатите дефинитивно одобриха спомагателния налог за „ Лукойл Нефтохим “Бюджет и финансиБСП желае внезапно повдигане на оптималния застрахователен приход
Дори и без импортиран формален бюджет за 2023 година партиите се пробват да натоварят предизборно финансите на страната с големи непредвидени разходи. Това излиза наяве от предложенията сред двете четения на импортирания от служебния кабинет специфичен закон, с който се удължава действието на тазгодишния бюджет и следващата година.

Най-голям съперник на този метод бяха от Българска социалистическа партия и „ Продължаваме промяната “. Те упорстват, че е необходим нов бюджет, а някогашният финансов министър Асен Василев изрази безпокойство, че с така наречен „ удължителен закон “ може да се вкарат огромни разноски без източник на доходи против тях. Сега обаче самият той предлага тъкмо такива разноски.

Василев и негови сътрудници от „ Продължаваме промяната “ са внесли десетина оферти, с които бюджетът би се натоварил с милиарди. По сходство на Българска социалистическа партия, групировката на Асен Василев и Кирил Петков предлага внезапно повдигане на минималната работна заплата от 710 на 850 лева и връзването ѝ като 50% от междинната брутна заплата. Както стана ясно от служебния министър на финансите, това ще усили недостига с към 700 млн. лева, само че съгласно Василев „ ще разреши автоматизирано актуализиране на МРЗ, тъй че тя да дава отговор на растежа на стопанската система “.

„ Продължаваме промяната “ предлага равнището ѝ да се дефинира като 50% от междинната работна заплата за първите шест месеца на настоящата година, до момента в който Българска социалистическа партия предлагаха „ до 31 октомври на миналата година “, което обаче е невероятно, защото липсва такава публична статистика към декември, когато нормално се приема бюджета за идната година.
Българска социалистическа партия желае внезапно повдигане на оптималния застрахователен приход
Освен това някогашните ръководещи оферират и внезапно повишение на данъчните облекчения за развъждане на дете. За едно дете да стане 900 лева, за две деца – 1800 лева и за три деца – 2700 лева

„ Продължаваме промяната “ отваря и позабравената тематика за изплащането на болничните. Асен Василев и неговите сътрудници оферират третият ден от болничните, който сега се заплаща от бизнеса, да бъде стихотворец от страната. Според групировката това е „ спомагателна тежест за бизнеса “ и „ пречи на развиването на дребните и междинни предприятия “.

Припомняме, че бизнесът стартира да заплаща първите три дни от болничните през 2010 година като краткотрайна антикризисна мярка, само че десетилетие по-късно обстановката е същата. Според Василев и неговите сътрудници това облекчение е „ път за еманципирането на българския бизнес “.

Василев предлага и отпускът по майчинство след първите шест месеца да може да се употребява освен от майката и бащата, а и от някой от техните родители, в случай че работят на трудов контракт. Целта е повишение на икономическата интензивност при младите фамилии и връщането на пазара на труда на младежи.

Част от предложенията са още обвързването на размера на ваучерите за храна като 25% от минималната работна заплата. До момента те всяка година се одобряват като безспорна стойност като част от бюджета. С удължаването на тазгодишния бюджет тяхното равнище ще се резервира от 200 лева

Между двете четения на специфичния законопроект на служебния кабинет „ Продължаваме промяната “ вкарва и концепцията си за нов механизъм на „ швейцарското предписание “. Това обаче към този момент се преглежда от Народното събрание като законопроект за изменение на Кодекса за обществено обезпечаване и към този момент даже бе утвърдено от обществена комисия.
Социалната комисия одобри пенсиите да се подвигат по ново „ швейцарско предписание “
Партията предлага и опазване на понижената Данък добавена стойност ставка от 9% за ресторантьорския отрасъл. Тя бе въведена по време на Коронавирус рецесията от ГЕРБ и в този момент „ Продължаваме промяната “ я разказва като „ една от най-успешните антикризисни ограничения “. Това се случва макар че като цяло в Европа все по-малко се залага на диференцирани ставки.
„ Възраждане “ още веднъж срещу имунизациите
„ Възраждане “ също предлага промени в бюджета, като желае средствата за здравна помощ при Коронавирус и за имунизациите срещу вируса да бъдат пренасочени за увеличение на заплатите за личен състав в здравната сфера и за лекуване на деца.

Формацията предлага и краткотрайно данъчно облекчение за дребните и междинни предприятия. Идеята е те да получат 5% данъчно облекчение от налог „ облага “ за идната година.
Движение за права и свободи намерения за общините
Движение за права и свободи не са внесли планове за натоварване на бюджета с нови разноски, а вместо това прибавят няколко текста, с които дават повече независимост на общините. Предложенията на Движението целят в случай че общините имат неусвоени средства към края на годината за избрани действия, да могат да ги употребяват за същите действия през идната година и да не ги възвръщат към бюджета.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинАсен Василев болнични минимална заплата данъчни облекчения ПоследниНай-четениБюджет и финанси 24 Асен Василев предлага Национален осигурителен институт да заплаща третия ден от болничния Градоустройство 288 Със закъсние от 6 месеца: Трамвай №5 още веднъж ще върви до „ Бъкстон “ Личности 384 Петя Димитрова е „ Банкер на годината “ 2022 Бюджет и финанси 652 Национален статистически институт ревизира нагоре данните за българската стопанска система Накратко 11924 Вечерни вести: Радев съжали за Петков и Василев; Край на тапите по „ Хемус “? Политика 9594 Правителството заплаши Нидерландия и Австрия с „ ответни ограничения “ Политика 9306 „ Беше неточност, че въобще дадох късмет на тези хора “ Политика 9044 ГЕРБ изненада с претендента си за министър председател Всички новиниОще от Бюджет и финансиВиж всичкиНСИ ревизира нагоре данните за българската икономикаЕК утвърди милиардите за България по Програмата за просвета и иновацииПроблемът с инфлацията в Европа
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР