Бюджет 2023 Лични финансиПрагът за самоосигуряващите се остава 710 лв.

...
Бюджет 2023 Лични финансиПрагът за самоосигуряващите се остава 710 лв.
Коментари Харесай

България бърза да е сред първите с изтеглен нов външен дълг

Бюджет 2023 Лични финансиПрагът за самоосигуряващите се остава 710 лева до нов бюджетБюджет и финансиДепутатите сложиха завършек на отстъпката от 25 ст. за горивата
Министерството на финансите прави опит да вземе първия си за годината нов външен дълг. Информацията е на „ Капитал “ и се базира на данни от брокерите, a пред Economic.bg от пресцентъра на Министерството на финансите не отхвърлиха, само че и не потвърдиха за това.

Ако бъде доказана публично информацията, това би била първата емисия дълг на интернационалните пазари от септември месец насам. Пласирането се случи под управлението на същия длъжностен финансов министър – Росица Велкова – която съумя да продаде дълг за 4.4 милиарда лева Това бе първото излизане на интернационалните пазари за годината, а тогава с изключение на, че България към този момент показваше първи проблясъци за задълбочаваща се политическа рецесия – фактор, който нормално отблъсква вложителите – бе почнало и стягане на паричната политика в Европа.

За постигнатата относително висока рентабилност от 4.33% (за краткосрочните 7-годишни облигации) и 4.81% (за дълготрайните 12-годишни облигации) през септември бе упрекван някогашният финансов министър Асен Василев, защото не бе пласирал емисията напролет, когато изискванията бяха доста по-добри. Служебният кабинет приготвяше и още няколко вътрешни излъчвания в края на есента, само че те бяха анулирани поради невисок интерес и незадоволителни резултати.

Сега явно българското държавно управление не вижда капацитет за усъвършенстване на икономическата среда и избира да излезе на пазарите допустимо най-рано.

По информацията на „ Капитал “ финансовото министерство ще се опита да пласира десетгодишни еврови облигации, като търсеният най-малко е към 2 милиарда лева Очакванията са за рентабилност към 5%.

Bloomberg към този момент писа, че Австрия, Словения, Ирландия и Португалия са първите страни в Европа, които тестваха финансовите пазари и набраха нов дълг в първите две седмици от новата година. По данни на Reuters в международен мащаб размерите на пласиран нов дълг са рекордни за първите дни на новата година.
Лавината нов дълг в Европа ще тества смелостта на ЕЦБ
България се нуждае от вдишване на нов дълг за погасяване на падежиращата емисия на 21 март, която е на стойност малко над 2.2 милиарда лева

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетиннов дълг вдишване на нов дълг Росица Велкова Министерство на финансите външен дълг емисия ПоследниНай-четениБюджет и финанси 48 България бърза да е измежду първите с изтеглен нов външен дълг Енергетика 200 Новата енергийна тактика – (не)забравени планове, изтупани от прахта Телекомуникации 100 Vivacom е най-бързо разрастващата се компания в света при сателитните бизнес услуги Крипто 144 Защо биткойн внезапно стартира да нараства? Иновации 4493 Защо Бил Гейтс има вяра и влага в растителното месо? Любопитно 3413 Хидра – гръцкият остров, неразрешен за коли Градоустройство 2492 „ Метрополитен “ възроди концепцията за метростанция между „ Люлин “ и „ Обеля “ Компании 2126 Неразумно работно време носи на Tesla нови главоболия в Германия Всички новини15:14 Енергетика 48 Новата
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР