Бюджет 2023 Бюджет и финансиСлужебният кабинет предлага 770 лв. минимална

...
Бюджет 2023 Бюджет и финансиСлужебният кабинет предлага 770 лв. минимална
Коментари Харесай

Бюджет 2023: Между вдигане на данъци и компенсации за ток

Бюджет 2023 Бюджет и финансиСлужебният кабинет предлага 770 лева минимална заплатаБюджет и финанси„ Напълно безумно “: Бизнесът жигосах повдигането на МРЗ и оптималния предел
Във време на рекорден експорт, на рекорден растеж на индустриалното произвеждане, на рекордно ниска безработица и на висока инфлация е да кажем, че ще изпаднем в най-лошия недостиг от 25 години насам не звучи съществено. С немного старания и здрав разсъдък България би трябвало да се излезе от тази обстановка. Това съобщи основният икономист на Института за пазарна стопанска система Лъчезар Богданов на особено събитие отдадено на традицията ИПИ да предлага собствен различен бюджет всяка година.

Според Института отводът на служебното държавно управление да изготви и внесе бюджет в Народното събрание основава известни опасности за страната.

Това води до изземването на функционалности на изпълнителната власт от Народното събрание, с което въпросът кой носи отговорността се размива, а финансовата дисциплинираност се унищожава.

Проблемът е, че няма вероятност какво ще се случи с държавно управление и няма кой да носи отговорност “, разяснява икономистът Петя Георгиева.

Иначе като наложителни политики, които би трябвало да намерят място в Бюджет 2023 ИПИ още веднъж подчертава на финансовата децентрализация на общините, както и осъществяването на всички значими промени за присъединението на България в еврозоната и за осъществяването на Плана за възобновяване и резистентност. Икономистите на института упорстват за „ ясни котви “ вместо нови огромни разходи.

Вместо ударение на това в Народното събрание с екзотични хватки разнообразни парламентарни групи се пробват да усилят внезапно обществените разноски чрез обществената сфера.

Те се пробват да компенсират всички за всичко “, разяснява икономистът Красен Станчев.

Предложенията варират от увеличение на минималната заплата, през безвъзмездни учебници до нов растеж на пенсиите и други. Според икономиста Мартин Димитров измежду главните проблеми е, че финансовото министерство не пресмята какъв брой ще костват всички те, липсва оценка на въздействието им, както и от кое място ще пристигна финансирането им.

Има риск и за корпоративния налог, и за плоския налог “, уточни Димитров, защото в неофициални диалози с депутати на въпрос от кое място да дойдат парите за нови разходи е получил отговор, че в последна сметка може да се покачат налозите.

Едно от решенията за стесняване на разноските съгласно икономиста Георги Ангелов пък е орязването на разноските за енергийни обезщетения към бизнеса. От мярка, която допреди година и половина не съществуваше, в този момент това съставлява един от най-големите разноски за обществените финанси, надхвърляйки 10 милиарда лева за тази година. От началото на идната обезщетенията ще бъдат увеличени, с което общо може да костват и близо 15 милиарда лева

„ Най-много пари по тази стратегия получава „ Лукойл Нефтохим “, която има милиардни облаги, а ние ѝ даваме големи обезщетения. Само там като отрежем половината стратегия и я насочим – таргетирано – и незабавно ни се оправят всички салда и финанси “, разяснява Ангелов.

Според него е най-адекватно обезщетения да получават дребните и междинни компании, а огромните предприятия да потвърждават дали ги заслужават или не.

Нека да орежем неефективните разноски и няма да имаме потребност да подвигаме налози “, добави той.
Европейска дупка в бюджета
Въпреки известното закъснение на осъществяването на задачите от Плана за възобновяване вицепремиерът по европейските въпроси Атанас Пеканов не слага под риск средствата, които България би трябвало да получи следващата година. В общи рамки те са две заплащания, всяко на стойност към 1.4 милиарда лева

Според неговата оценка има министерства, които срещат компликации в осъществяването на задачите си, защото досега не са получавали европейски средства, не са имали такива дирекции и експерти.

Тези, които не са взимали европейски средства, още се учат “, добави той.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетининститут Институт за пазарна стопанска система Бюджет 2023 повдигане на налози бюджетен недостиг енергийни обезщетения ПоследниНай-четениБюджет и финанси 16 Бюджет 2023: Между повдигане на налози и обезщетения за ток Личности 296 Основателят на криптопирамидата terraUSD се укрива в Сърбия Компании 136 Mercedes строи цех за електрически ванове в Полша Компании 308 Microsoft купува част от Лондонската фондова борса Пазар на труда 6166 Търсенето на труд нараства, само че работната мощ е мощно лимитирана Компании 5874 Пощенска банка придобива БНП Париба Лични Финанси Личности 5788 Планинарят, който трансформира спестяванията си в бизнес за милиони Компании 4661 Skoda обмисля евакуиране от най-големия авто пазар в света Всички новиниОще от Бюджет и финансиВиж всичкиВлизането в еврозоната ще спести милиони на България
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР