Бюджет 2023 Бюджет и финансиПравителството прие удължителя“ на Бюджет 2022Бюджет

...
Бюджет 2023 Бюджет и финансиПравителството прие удължителя“ на Бюджет 2022Бюджет
Коментари Харесай

Депутатите отвориха данъчните закони за промени

Бюджет 2023 Бюджет и финансиПравителството одобри „ удължителя “ на Бюджет 2022Бюджет и финансиМинималната заплата скара синдикати, бизнес и министри
Промени в четири данъчни закона одобриха на първо четене депутатите в бюджетната комисия в Народното събрание. Те обгръщат Закона за Данък добавена стойност, за налозите от приходи на физическите лица, за корпоративното подоходно облагане и Закона за акцизите и данъчните хранилища. С гласуването бе утвърдено и основаването на нов налог, ориентиран към печелившите енергийни компании – така наречен „ краткотрайна солидарна вноска “. Той цели облагането на свръхпечалбите на въпросните сдружения с 33%.

Законопроектът бе импортиран единствено преди два дни от служебното държавно управление на президента Румен Радев и незабавно бе вкаран за утвърждение в комисия. Неговото въздействие е ориентирано към 32 компании в браншовете на суровия петрол, природния газ, въглищата и нефтопреработването. По думите на зам.-министъра на финансите Людмила Петкова обаче 15 от тях не са заявили облага в последните години и евентуално няма да преведат солидарни вноски. 
Рафинериите в България също следва да бъдат обложени
На съвещанието на бюджетната комисия не беше посочено какви приходи се чакат от спомагателното облагане на „ Лукойл Нефтохим “. Допреди година бургаската рафинерия непроменяемо заявяваше загуба и не плащаше налози в хазната. След смяна в схемата на работа компанията регистрира облага от 68 млн. лева за 2021 година, само че не е ясно с какъв финансов резултат ще завърши тази година.

Именно затова от „ Демократична България “ обърнаха внимание, че в някои страни за солидарната вноска се взимат поради не облагата, а приходите.

Идеята е новият данък да бъде краткотраен – за тази и идната година. Свръхпечалбата пък ще се пресмята като разлика от облагата на сдружението от тази и идната година и междинната стойност на облагата на сдружението за последните четири години.

По думите на Петкова това ще донесе за тази година доходи на хазната от 72 млн. лева

В мнение от Съюза за стопанска самодейност (ССИ) пък предизвестяват, че тази нова вноска в бюджета на енергийните компании може да подтиква „ данъчните субекти, попадащи в нейния обсег, да подхващат интензивност, изкривяващи действителния им финансов резултат “.

Въпросните промени са поместени в Закона за корпоративното подоходно облагане. Там се планува още и удължение на периода на използване на данъчното облекчение за осъществяване на индустриална активност в общини с висока безработица. Дава се спомагателен петгодишен интервал до 2027 година. Облекчението на процедура съвсем не се употребява и резултатът върху бюджета от него е минимално.
Без електронни ваучери за момента
Вторият законопроект за промени в подоходното облагане обаче не бе утвърден. Той бе направен от „ Демократична България “ и се отнася за въвеждането на електронни ваучери за храна като опция на хартиените. Това предпоставя и двата типа ваучери да могат да се употребяват за избран период от време.

Според финансовото министерство обаче това ще затрудни доста реализирането на надзор, а също така по принцип следва да се направи от началото на годината.

Най-добре е да се премине напълно към електронни ваучери без да циркулират и двата разновидността за по-лесен надзор “, разяснява Петкова пред депутатите.
Данък добавена стойност облекчения
С единогласие депутатите утвърдиха и промени в Закона за Данък добавена стойност, с които корекциите на Данък добавена стойност при несъбираеми вземания стават вероятни и в България. Регулацията е налице в множеството страни от Европейския съюз. Възможността за промяна на Данък добавена стойност касае фирмената задлъжнялост по отношение на доставени артикули, услуги, активи, за които не е получено заплащане.

От Асоциацията на индустриални капитал в България разказват в позиция това като

дълго чакана смяна на българското данъчно законодателство “.

Според бизнес организацията обаче точните текстове, входирани в Народното събрание, съдържат неясноти и несъразмерни ограничавания, които ще попречват българските предприятия да извършат мечтаната промяна. За прецезиране на текстовете се афишират и от Българската стопанска камара и ССИ.
Данъчни облекчения за родители
Депутатите утвърдиха и препоръчаните от финансовото министерство на Росица Велкова промени в регламента за данъчни облекчения за деца, с които се дава опция при умрял родител, който е получавал данъчното облекчение, то да се трансферира на другия родител на детето даже и той да няма трудови доходи.

Припомняме, че за тази година размерът на годишното данъчното омекотен за деца беше повишен на 600 лева за едно дете, 1200 лева за две деца и 1800 лева за три и повече деца. Облекчението може да се употребява и предплатено със заплатите за юли и октомври.
Как родителите могат да се възползват от данъчните отстъпки
В Закона за акцизите пък бяха направени промени за уеднаквяване с европейските стандарти и понижаване на административната тежест за някои стопански оператори.

Иначе упованията са и четирите закона да влязат за промени в пленарна зала още идната седмица.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР