Бюджет 2023 Бюджет и финансиДепутатите отхвърлиха големите харчове на БСП

...
Бюджет 2023 Бюджет и финансиДепутатите отхвърлиха големите харчове на БСП
Коментари Харесай

Служебният кабинет иска отстъпката за горивата да остане още месец

Бюджет 2023 Бюджет и финансиДепутатите отхвърлиха огромните разходи на Българска социалистическа партия и Асен ВасилевБюджет и финансиНово 20: Служебният кабинет предлага 780 лева минимална заплата
Служебният кабинет чака мярката за компенсиране на високите цени на горивата с 25 стотинки за литър да бъде удължена с още месец. Идеята е до тогава държавното управление да изготви във заключителен вид своя таргетирана мярка за отплата и тя да премине и през публично разискване. Това разгласи министърът на финансите Росица Велкова от парламентарната естрада по време на разискването на специфичния закон, с който се удължава действието на тазгодишния бюджет и следващата година.

Като различен претекст за продължение на мярката министърът уточни, че тя води до понижаване на инфлацията, съгласно методологията, която ползва Националният статистически институт за пресмятане на хармонизираните показатели на потребителските цени (ХИПЦ).

Велкова означи, че е имало питане от Европейския съюз, тъй като са смятали, че мярката нарушава единния пазар, защото 25 ст. се дават единствено на български транспортни средства с български номера.

След обясненията, които дадохме, все още нямаме отрицателна реакция от страна на Европейската комисия или най-малко нямаме формален отговор, в който те да показват противоречие по претекстовете, които сме изложили “, разяснява Велкова.

Все отново депутатите отхвърлиха да включат в удължителния закон мярката, само че нейното продължение може да се случи и по други способи, уточни ръководителят на бюджетната комисия Петър Чобанов.

Идеята на финансовия министър бе удължаването на мярката да се финансира от предплатено платения нов налог „ свръхпечалба “ от „ Лукойл Нефтохим “. Заради обсъжданите други оферти, свързани с потреблението на свръхпечалбата на нефтохима обаче предлагането не бе признато.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинавтомобилни горива отстъпка обезщетения ПоследниНай-четениБюджет и финанси 24 Служебният кабинет желае отстъпката за горивата да остане още месец Пазари 144 Заплахата на Путин прати петрола 3% нагоре Енергетика 104 Град в Нидерландия ще се отоплява благодарение на... дейта център Регулации 148 Шишков отсрочва повишението на тол таксите поради инфлацията Енергетика 2540 Русия стопира петрола за страните, въвели ценовия таван Компании 2336 Profine Energy желае да строи плаваща слънчева централа в язовир „ Огоста “ Регулации 2315 Комисия за защита на конкуренцията се ускори да ревизира договорката на Спас Русев за „ Булсатком “ Телекомуникации 2306 Nokia и Ericsson напущат Русия и се чака срив на мобилните мрежи Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР