Бюджет 2023 Бюджет и финансиДържавата се похвали с голям интерес

...
Бюджет 2023 Бюджет и финансиДържавата се похвали с голям интерес
Коментари Харесай

България ще вложи 65 млн. лв. в капитала на Черноморската банка

Бюджет 2023 Бюджет и финансиДържавата се похвали с огромен интерес от Съединени американски щати към новия български дългБюджет и финансиБългария изтегли нов дълг за 3 милиарда лева
България ще отдели почти 65 млн. лева за увеличение на капитала на Черноморската банка за търговия и развиване. Това гласоподаваха на първо четене депутатите в бюджетната комисия. Страната има статут на учредителка в Черноморската банка, като акционерното ѝ присъединяване е в размер на 13.5%.

Новата вноска е нужна поради гласуваното предходната година увеличение на капитала на банката от нейния директорски орган. За да резервира сегашния си дял, България следва да запише 96 336 нови акции, като предвижданата обща вноска възлиза на 33 235 920 евро (около 65 млн. лева.). Общо капитала на банката ще бъде повишен с 244 961 040 евро.

Служебното министерство разясни пред депутатите, че няма информация някоя от страните членки в банката да е отказала нарастването на капитала, в това число даже и Русия. Иначе съгласно плановете кредитният портфейл на банката в България е в размер на 237 млн. евро, разпределен в пет частни компании.

Банката е потребна и ние имаме стопански интерес от нея “, изясни зам.-министърът на финансите Людмила Петкова.

В същото време депутатите гласоподаваха на първо четене и изтеглянето на България от двете банки от руската ера – Международната икономическа банка и Международната банка за икономическо съдействие. Решение за това бе взето от Министерския съвет преди към 10 месеца. Реално обаче дейностите за това не могат да бъдат стартирани без решение на Народното събрание. Именно с него България публично ще подава желанието си да напусне институциите.
България занапред ще договаря за излизането от двете руски банки
От двете банки излизат още Полша, Чехия, Словакия и Румъния като част от общоевропейско решение. Останалите страни обаче са по-близо до излизането си от България и по всяка възможност от идващия месец страната към този момент ще нарушава глобите против Русия, защото ще бъде част от институция с повече от 50% съветско присъединяване.

От финансовото ведомство не съумяха да обяснят при какви условия България ще излезе от двете институции и дали ще е на загуба. Министерството даде информация, че двете банки са отпуснали заеми към български компании в размер на общо 187 млн. евро – както към държавни, по този начин и към частни компании. Акционерният капитал на България в тях пък е към 140 млн. евро.

Бившият министър на финансите Асен Василев уточни, че може да се намерения за разновидността да се контракти въпросните български компании с заеми към МИБ и МБИС да изплащат дълга си напряко към страната и по този начин да бъде изплатен на процедура полагаемите се средства на България от излизането от капитала им.

Проблемът на тази тактика е, че управителните препоръки може да не се съгласят, само че би могло да се направи подобен опит “, разяснява зам.-министър Петкова.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинбанка руски банки интернационална банка руска ера банки Черноморска банка ПоследниНай-четениБюджет и финанси 32 България ще вложи 65 млн. лева в капитала на Черноморската банка Европари 60 Първите европари от новите 22 милиарда лева за България потеглят до 2 месеца Енергетика 136 Бизнесът видя доста корупция в новата енергийна тактика Политика 64 Парламентът дефинитивно утвърди дигитализацията на имотния указател Компании 15775 Един от най-големите производители на ски строи нов цех в България Имоти 14989 Сгради единствено за наематели – нова наклонност, навлизаща в България Хай-тек 5800 Кое е идващото в действителност огромно нещо в технологиите съгласно Бил Гейтс Иновации 4862 Защо Бил Гейтс има вяра и влага в растителното месо? Всички новиниОще от Бюджет и финансиВиж всички Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР