Бюджет 2023 Бюджет и финансиБългария ще вложи 65 млн. лв.

...
Бюджет 2023 Бюджет и финансиБългария ще вложи 65 млн. лв.
Коментари Харесай

Раздутите разходи свиха януарския бюджетен излишък

Бюджет 2023 Бюджет и финансиБългария ще вложи 65 млн. лева в капитала на Черноморската банкаБюджет и финансиДържавата се похвали с огромен интерес от Съединени американски щати към новия български дълг
Държавният бюджет стартира годината с остатък от близо половин милиард лв.. През първия месец на тази година Министерството на финансите регистрира, че събраните доходи нарастват по отношение на същия интервал на предходната, само че разноските порастват с изпреварващ ритъм. Излишъкът от 470 млн. лева, регистриран през миналия месец, е съвсем на половина спрямо този от януари 2022 година, демонстрират данните от Консолидираната фискална стратегия (КФП).

От ведомството изясняват растежа на разноските с повдигането на пенсиите, по-големите енергийни обезщетения за българския бизнес от началото на тази година и други.

Общо разноските на държавния бюджет за януари възлизат на 4.4 милиарда лева при 3.4 милиарда лева година по-рано.

Най-значително повишаване има при пенсиите, разноските за които се усилват номинално с над 370 млн. лева, следвани от обезщетенията, които са с към 250 млн. лева повече. Ръст също по този начин има при разноските за личен състав, за прехрана и финансовите разноски.

Частта от вноската на Република България в бюджета на Европейски Съюз през януари възлиза на 112 млн. лева, което е в осъществяване на настоящото все още законодателство в региона на личните запаси на Европейски Съюз.

Приходите, събрани през януари, възлизат на малко над 4.8 милиарда лева и порастват с към половин милиард лв. по отношение на съответния месец от 2022 година



Данъчните и неданъчните приходи по КФП нарастват номинално по отношение на януари 2022 година с 406 млн. лева, а постъпленията в частта на помощите и даренията  - главно грантове по стратегиите и фондовете на Европейски Съюз – със 109 млн. лева по отношение на регистрираните за същия месец на миналата година.

Припомняме, че България за втори следващ път стартира новата година без признат нов бюджет. Вместо това бе утвърден така наречен удължителен закон, с който на процедура се удължава действието на миналогодишния бюджет и се замразяват огромна част от бюджетите на ведомствата, както и размерите на разнообразни типове заплащания.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинизлишък остатък в бюджета бюджетен остатък Росица Велкова държавен бюджет спомагателни разноски ПоследниНай-четениБюджет и финанси 48 Раздутите разноски свиха януарския бюджетен остатък Индустрии 72 Военната машина на Путин избавя съветската промишленост Политика 1052 Как България да настигне междинните европейски приходи за 15 години Политика 296 Европейски Съюз прави проект по какъв начин да отговори на американския Закон за инфлацията Компании 528 Tesco ще редуцира над 2000 мениджърски позиции Бюджет и финанси 688 „ По-бедна и изостанала “: Как Брекзит повлия на английската стопанска система? Туризъм 308 Турбулентната 2022 година изстреля туризма в Турция до връх Накратко 1252 Вечерни вести: България към този момент не е „ отличник “ по корупция; Българска народна банка чака хората да свият потреблението Финанси 1552 Основната рента в България скача за пети следващ месец Пазари 516 Централните банки купиха колосални количества злато през 2022 година Компании 14558 Новият дом на NOVA Broadcasting Group Накратко 13595 Новини от седмицата: Кой е новият шлагер на имотния пазар?; Българска компания прави възторг в Европа Бюджет и финанси 5446 Германия даде знак, че навлиза в криза Телекомуникации 5092 И А1 подвига цените, само че не за всички клиенти Индустрии 4511 Здрави животни за крепко човечество Енергетика 3380 „ Росатом “ нападна българския министър на енергетиката Политика 3104 България към този момент не е най-корумпираната страна в Европейски Съюз Автомобили 2483 В отговор на Tesla: Ford понижи цената на електрическия Mustang Бюджет и финанси 2087 Възстановяването от Коронавирус пренареди регионалните стопански системи в България Бюджет и финанси 1624 Приходите от Данък добавена стойност и данък изостават доста от плановете (инфографики) Всички новини10:59 Индустрии 48 Военната машина на Путин избавя съветската индустрияОще от Бюджет и финансиВиж всички
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР