Бюджет 2023 Бюджет и финансиАсен Василев предлага НОИ да плаща

...
Бюджет 2023 Бюджет и финансиАсен Василев предлага НОИ да плаща
Коментари Харесай

Депутатите са близо до рязко увеличение на минималната заплата

Бюджет 2023 Бюджет и финансиАсен Василев предлага Национален осигурителен институт да заплаща третия ден от болничнияРегулацииДепутатите дефинитивно одобриха спомагателния налог за „ Лукойл Нефтохим “
Депутатите одобриха на първо четене механизъм за обвързване на минималната работна заплата като 50% от междинната брутна работна заплата. Идеята на БСП за нефинансирани промени в Кодекса на труда намери съмишленици във всички парламентарни групи. Според плана от 1 януари минималната работна заплата следва да се усили внезапно от 710 на 850 лева, което е почти на половина на междинната залата.

Проектът на социалистите за промени в Кодекса планува, че всяка година с акт на Министерския съвет, до 31 ноември, би трябвало да се дефинира ново равнище – най-малко 50% от междинната заплата.



Проблемът в плана на Българска социалистическа партия е, че той планува при изчислението на МРЗ да се употребяват данни за предходните 12 месеца към 31 октомври. Националната статистика обаче не разгласява толкоз бързо числата. Социалистите са склонни сред двете четения да трансформират периодите.

Според ГЕРБ измененията в Кодекса на труда дефинират принцип за нарастване на МРЗ, само че текстът на законопроекта не значи непосредствено, че равнището ѝ ще се вдигне от 1 януари.

Подобен план Българска социалистическа партия внесе и сред първо и второ четене на законопроекта на служебния кабинет за удължение на действието на тазгодишния бюджет. Такава концепция там внесе и „ Продължаваме промяната “, само че те взеха поради статистическия развой и заложиха да се употребяват данни за предходните 12 месеца „ към 30 юни на миналата година “, с каквито статистиката разполага.

Според плановете на служебния финансов министър Росица Велкова внезапно повишение на базовите хонорари до 850 лева ще усили недостига със 700 млн. лева
Минимална заплата от 850 лева ще усили недостига със 700 млн. лева
Това бе напомнено от парламентарната естрада от някогашният обществен министър на ГЕРБ Деница Сачева, съгласно която увеличението на минималната заплата ще докара до растеж на междинната, а оттова – и на инфлацията.

Трябва да създадем оценка на въздействието сред двете четения дали това няма да докара до увеличение на сивата стопанска система, без да е контрактувано с бизнеса. Опасявам се да не се усилят внезапно чиновниците, които се обезпечават единствено на 4 часа “, разяснява Сачева.

Припомняме, че единствено ден по-рано служебният министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров посочи в парламентарна комисия, че на равнище държавно управление и сред обществените сътрудници няма консенсус за повдигане на минималната заплата.

Вероятно на 8 декември фирмите към този момент са си създали плановете “, подсети Сачева.

Според някогашния финансов министър Асен Василев обаче това „ не е трагично за пазара “ и една страна „ не трябва да разчита на евтина цена на труда “. Бившият министър на образованието Николай Денков също моли за поддръжка на законопроекта.

Трябва да преодолеем порочния кръг „ аз ги неистина, че им работя, а те ме лъжат, че ми заплащат “.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинминимална заплата минимална работна заплата Българска социалистическа партия Продължаваме промяната механизъм Деница Сачева скок Кодекс на труда ПоследниНай-четениИнфраструктура 0 20-годишна фантазия: България и Северна Македония задвижват Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Клепало “ Бюджет и финанси 36 Депутатите са покрай внезапно нарастване на минималната заплата Имоти 192 Преобразяване на офисите: По-малко бюра, повече място за социализация Инфраструктура 248 Поредна работна група ще взема решение за парите на пътните строители Накратко 13254 Вечерни вести: Радев съжали за Петков и Василев; Край на тапите по „ Хемус “? Политика 9714 Правителството заплаши Нидерландия и Австрия с „ ответни ограничения “ Политика 9350 „ Беше неточност, че въобще дадох късмет на тези хора “ Политика 9058 ГЕРБ изненада с претендента си за министър председател Всички новини11:31 Инфраструктура 36 20-годишна фантазия: България и Северна Македония задвижват Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Клепало “Още от Бюджет и финансиВиж всички  Правителството одо </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР