Бюджет 2022 Бюджет и финансиЗа нула време на България ѝ

...
Бюджет 2022 Бюджет и финансиЗа нула време на България ѝ
Коментари Харесай

България се съгласи на по-малък еврозаем по програмата SURE

Бюджет 2022 Бюджет и финансиЗа нула време на България ѝ стана фрапантно по-трудно да взима пари назаемБюджет и финансиБюджетният остатък се сви с над 600 млн. лева
Служебният кабинет склони на предлагането на Европейската комисия и ще вземе по-малък заем по програмата за опазване на заетостта SURE. През пролетта кабинетът на Кирил Петков поиска около 1 милиарда лева (512 млн. евро), само че в този момент страната ще се задоволи с 898 млн. лева (460.2 млн. евро), или с към една десета по-малко от желаната сума с ниска рента.

След днешното решение на Министерския съвет България към този момент е на крачка от приемането на парите. Европейската комисия към този момент утвърди интервенцията, като остава само единодушието на Съвета на Европейския съюз.

Това беше следващо затруднение за България в опита ѝ да вземе пари назаем напоследък. Припомняме, че на последните два вътрешни аукциона за държавни скъпи бумаги Министерството на финансите съумя да пласира надлежно към 75% и 50% от размера на държавните скъпи бумаги и то скъпо. Това се дължеше както на невисок интерес, по този начин и на покачването на лихвите на пазарите за дълг.

При утвърждение на настояването от Съвета на Европейски Съюз общата поддръжка за България по инструмента ще доближи 971 млн. евро.

България е осмата страна членка, дружно с Белгия, Кипър, Гърция, Латвия, Литва, Малта и Унгария, която желае спомагателна поддръжка, като продължение на първите заеми, отпуснати през 2020 година

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР