Бюджет 2022 Бюджет и финансиСкъпо и при слаб интерес България

...
Бюджет 2022 Бюджет и финансиСкъпо и при слаб интерес България
Коментари Харесай

Бюджетният излишък се сви с над 600 млн. лв.

Бюджет 2022 Бюджет и финансиСкъпо и при слаб интерес България взе едвам 150 млн. лева вътрешен заемБюджет и финансиДържавата продължава с тегленето на заеми от вътрешния пазар
Бюджетният остатък към края на деветмесечието е 1.05 милиарда лева, демонстрират предварителните данни на Министерството на финансите. За един месец позитивното салдо се е свило с 646 млн. лева, което се дължи на разноските през месеца, които изпреварват постъпленията. Информацията от ведомството на служебния министър Росица Велкова демонстрира, че през миналия месец приходите са нарастнали с към 5.7 милиарда лева за сметка на направени разноски за малко над 6.3 милиарда лева

Излишъкът обаче остава величествен три месеца преди края на годината и е индикация за големи разходи в последните месеци за годината, каквато е и традицията в България през последното десетилетие. Припомняме, че съгласно обновения бюджет за тази година се чака недостиг от 6.2 милиарда лева, т.е. настоящият позитивен баланс е краткотраен.

Иначе към края на деветмесечието приходите в хазната допират 45 милиарда лева, което е растеж от близо една пета по отношение на същия интервал на предходната година. Той е предизвикан основно от инфлацията, която не стопира да пораства и да усилва данъчните приходи, както и от вноските от държавните енергийни предприятия и основно АЕЦ „ Козлодуй “, които се пренасочват за енергийни обезщетения.

Такива вноски предходната година не са постъпвали “, акцентира министерството.

Разходите от началото на годината пък доближават 44 милиарда лева, което още веднъж е годишен растеж с почти 20%.

Все отново нарастването в разноските леко надвишава това при приходите, сочи статистиката за първите девет месеца от годината.

Частта от вноската на България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена към края на септември възлиза на 1.2 милиарда лева, което е в осъществяване на настоящото все още законодателство в региона на личните запаси на Европейски Съюз.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР