Бялата снежна покривка по склоновете на вулкана Лайма в Чили

...
Бялата снежна покривка по склоновете на вулкана Лайма в Чили
Коментари Харесай

Чили наблюдава отблизо вулканите си заради опасност от изригвания

Бялата снежна завивка по скатовете на вулкана Лайма в Чили е лъжлива - става въпрос за един от най-активните вулкани на континента, за което свидетелстват потоците лава и частите вулканични скали, които се виждат от километри, съобщи Франс прес.

Лайма е с 42 кратера и е измежду 90-те дейни вулкана, ситуирани сред северната граница на страната и фиорда Айсен в южната й част. Най-голямата централизация от върхове е върху разлом с дължина към 1000 км в най-южната част на Чили. "Той е разказан като пътя на вулканите ", разясни геологът Мануел Шилинг.

Красотата на тези "мастодонти " прикрива латентната заплаха от изригване за локалното население, към която се прибавя рискът от земетресение в страната, която е с най-голяма сеизмична интензивност на планетата, съобщи Българска телеграфна агенция.

Понастоящем три вулкана са обект на деликатно наблюдаване - Невадос де Чилан, който се издига на височина 3212 метра и от април е с оранжев код за риск от изригване, до момента в който Планчон-Петероа и Копауе са с жълт код. До октомври Ласкар, Пуйеуе-Кордон Кауле и Осорно бяха със зелен код, обвързван с максимален риск от изригване.

За разлика от земетресенията, вулканичните изригвания могат да се предвиждат, с цел да се лимитират следствията от тях. "Всичко е като в болница - когато виждаме, че сърцето на пациент не действа както би трябвало, предизвестяваме управляващите, с цел да се вземат нужните ограничения ", разясни Паола Пеня, директорка на Вулканичната обсерватория на Южните Анди в Темуко, на 600 км от столицата Сантяго.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР