Бяла лютеница – тоталния македонски хит, който дойде и у

...
Бяла лютеница – тоталния македонски хит, който дойде и у
Коментари Харесай

Бяла лютеница – тоталния македонски хит, който дойде и у нас! Фантастичен вкус, който не се забравя:

Бяла лютеница – тоталния македонски шлагер, който пристигна и у нас! Фантастичен усет, който не се не помни:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин

Хранителна стойност: 500 kcal
Айварът е обичайната македонска вкусотия, която доста наподобява на нашенската лютеница. Днес обаче ви предлагаме да опитате „ белия “ вид на тази необикновена разядка – или с други думи Бяла лютеница.

Феноменална вкусотия без пастьоризация, белият айвар или малиджано е остаряло, обичайно македонско зимно ядене, което се подготвя в доста фамилии.

Патладжанът се добавя от зелени и жълти чушки, домати, горчица, олио. Може да се добави и чесън на усет. Комбинира се добре като гарнитура към всяко ядене, само че най-вкусно е, в случай че се намаже върху самун в композиция с парче сирене.

 айвар със сирене

Бяла лютеница

Продукти: 

5 кг зелени чушки

4 кг патладжан

2 равни супени лъжици захар

1 дребна глава чесън

сол на усет

100-150 мл 9% алкохолен оцет

100 г горчица

700 мл олио

В тази рецепта прибавете 2 равни чаени лъжички сол, само че пробвайте лютеницата преди края и прибавете, в случай че липсва още сол.

Начин на подготвяне:

Зелените чушки се измиват добре, след което се пекат, до момента в който потъмнят, обелват се и се почистват от семето. Същото се повтаря и с патладжана. Първо го измийте, нарежете на няколко по-тънки части и го изпечете на скара или непосредствено върху котлона.

 печени чушки

След изпичане чушките и патладжаните се пасират в блендер или месомелачка. В огромна тенджера прибавете олиото и изчакайте да се загрее добре.

 печени патладжани

В сгорещеното олио прибавете сместа с чушките, а по-късно и сместа с патладжаните. Оставете да се варят към 2 часа, като разбърквате понякога  хубаво до дъното и от всички страни, с цел да не загори.

 примес за айвар

Някъде по средата на готвенето се прибавя дребна глава чесън, нарязан на ситно и още по-добре – изработен на паста. След това прибавете 1-2 супени лъжици захар, 100-150 мл 9% алкохолен оцет, според от това какъв брой харесвате киселия усет.

 лютеница с чесън

Накрая прибавете още една-две равни лъжички сол, несъмнено, в случай че е належащо. Малко преди края на готвенето (след към час и половина) прибавете 2 супени лъжици горчица.

Разбъркайте сместа и оставете да се вари още 10-15 минути. В рецептата използваме леко пикантна горчица, само че можете да употребявате каквато желаете. Лютеницата е подготвена, когато лъжицата, с която разбърквате, оставя „ следа “ по дъното на тенджерата.

Също по този начин индикация, че лютеницата е подготвена е, когато вземете част от сместа с лъжицата и тя падне изцяло. Внимавайте обаче да не преварите тази деликатна вкусотия. След подготвяне насипете незабавно в чисти, стерилизирани буркани, до момента в който е още гореща.

 мелиджано в буркани

В бурканите се поставят 1-2 лъжички от лютеницата, и се изчаква няколко секунди целият буркан да се „ запари “, след което незабавно се пълнят бурканите догоре, до момента в който лютеницата е доста гореща. Бурканите се затварят незабавно и не би трябвало да се стерилизират.

 бяла лютеница в буркани

 бяла лютеница рецепта

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР