Бяхме предложили от 1 януари модел, който можеше за реализира

...
Бяхме предложили от 1 януари модел, който можеше за реализира
Коментари Харесай

Иван Иванов:КЕВР спазва закона и цялата нормативна уредба

Бяхме предложили от 1 януари модел, който можеше за осъществя нулево нарастване на цената на електрическата енергия за битовите консуматори, без да се стига до въвеждането на мораториум, който е неприемлива мярка за пазарна стопанска система. Това сподели ръководителят на КЕВР Иван Иванов в предаването „ Карай напряко " по Нова телевизия.

По думите му към 1 януари цената на природния газ трябвало да се усили с цели 64%. От КЕВР обаче съумели да я понижат до 11%. Имали концепция и по какъв начин въобще да няма нарастване, само че предлагането им било спряно от Народното събрание. „ Никой не се обърна към нас да изиска да разбере за какво и по какъв начин, откакто цената на електрическата енергия трябваше да се усили с 64%, ние успяхме да понижим това нарастване единствено на 11%. Нашите решения бяха съвършени. Бяха обаче спрени. Негативните последствия едвам в този момент ще ги забележим ", счита той.

Предложението на регулатора било да се понижи Данък добавена стойност на енергоносителите с 10% и на практика нарастването нямало да има. Този способ сега се употребява в доста страни в Европейски Съюз, изясни шефът на енергийния регулатор.

Иванов e безапелационен, че заявката за цената на природния газ е подадено от досегашния ръб на „ Булгаргаз ". По думите му новоназначените членове на новия ръб още не са вписани в Търговския указател на Агенцията по вписванията.

Заявлението за цената на природния газ от 1 февруари, както и заявката на цената от 1 януари, са избрани по една и съща методика, изясни Иванов. „ Различието е в данните, които се получават от интернационалните тържища. Не смятам, че 30% увеличение на цената на природния газ от 1 януари би трябвало да изненадва тези, които следяха по какъв начин се движи цената през декември. Имаше рискови стойности. Увеличението почива върху справедливи обстоятелства ", сподели Иванов.

Той бе безапелационен, че КЕВР съблюдава закона и цялата нормативна уредба. „ Тонът на господин Бойко Рашков не е на вътрешен министър, а на прокурор. Не той, а прокуратурата може да повдига обвинявания ", съобщи той.

Според ръководителя на регулатора схемата с медиаторите не може да се върне. „ В момента работодателските организации употребяват цената, която „ Булгаргаз " дефинира за контролирания пазар като публичен снабдител, само че заради дълготрайните контракти с бизнеса, той дава на същата цена природния газ за бизнеса. Това ще изчезне, в случай че се осъществя тази скица, за която се приказва ", разяснява Иванов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР