Бях шокиран, когато разбрах, че от разплащателната ми сметка, през

...
Бях шокиран, когато разбрах, че от разплащателната ми сметка, през
Коментари Харесай

Рекорден скок на лихвите по ипотеките в евро, по левовите заеми няма промени

„ Бях шокиран, когато разбрах, че от разплащателната ми сметка, през която прислугвам ипотечния си заем, е изтеглена месечна вноска от 690 лева, вместо дългогодишните 640 лв.. Помислих, че има някаква неточност или е добавена някаква такса или комисионна. Кредитната ми инспекторка обаче ми сподели, че от началото на месеца лихвата е двойно по-висока – от 3.3 на 100 е скочила на 6.6 % ”, изясни пострадал пред " Банкер ".

 

Проверка в една от огромните банки у нас сподели, че лихвата по евровите жилищни заеми е скочила тъкмо с толкоз, колкото съобщи клиентът и важи за всички еврови ипотеки.

 

А повода е, че методиката на пресмятане на лихвата при тях била директно обвързвана с EUROBOR и колкото скочел европейският показател с толкоз скачала и тя.

 

Проверка откри същата наклонност и в друга огромна кредитна институция.

 

Банкери разясниха, че рекордният внезапен скок няма аналог през последните най-малко 20 години. От друга страна те показаха, че по левовите ипотечни заеми няма промени.

 

Анализатори означават, че макар покачването на лихвите от ЕЦБ на няколко пъти от юли насам отражението върху левовите заеми към момента не се усеща.

 

В банковата система сега са акумулирани над 100 милиарда лева притеглен капитал под формата на депозити, разплащателни сметки и други Лихвите по тях са доста ниски и по тази причина няма предпоставки за поправяне на лихвите по левовите заеми.

 

„ Поскъпване на заемите в лв. можем да чакаме, когато стартира по-рязко повишаване и на лихвите по депозитите ”, акцентират те.

 

Централните банкери в еврозоната и Съединени американски щати настояват, че лихвите ще продължат да порастват, като задачата е да се успокои инфлацията до допустимите 2 %. И отражението върху българския кредитен пазар наподобява неизбежно.

 

Така поражда безконечният въпрос: „ В коя валута е добре да бъде изтеглен заемът – в евро или в лв.? ”.

 

Отговорът на специалистите постоянно е бил еднакъв: " По предписание заемът би трябвало да е във валутата, в която получаваме заплатата си ". Тоест, в случай че човек получава прихода си в левове, е по-добре да кандидатства за заем в българската валута.

 

В случай, че България одобри еврото на първи януари 2025 година, левовите заеми автоматизирано ще се превалутират в евро, както и приходите. По този метод ще се резервира и правилото заемът да е във валутата, в която е главният ни приход.

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР