Бях насочена от невролог с направление към отоневролог. След прегледа

...
Бях насочена от невролог с направление към отоневролог. След прегледа
Коментари Харесай

Трябва ли да платя прегледа при отоневролог, ако съм представила направление?


Бях ориентирана от невролог с направление към отоневролог. След прегледа бях осведомена, че би трябвало да заплатя проучването на слуха. Нямам недоволства и не ми беше обяснено за какво би трябвало да организирам това проучване. На касата се оказа, че би трябвало да заплатя и такса за консултация в размер на 40 лева

Защо се постанова да плащам обзор, когато съм показала направление?

Божидара Марчева, гр. София

По преценка на персоналния доктор и при нужда, пациентът може да се насочи от персоналния доктор с направление към експерт по ушно-носно-гърлени заболявания (УНГ) или по нервни заболявания, сключили контракт с НЗОК, които от своя страна да извършат консултация с отоневролог. Тя обаче, не е по линия на НЗОК, т.е. прегледът и проучването при отоневролог не се заплащат от НЗОК.

Посоченото от вас отоневрологично проучване не е включено в Наредба №9 от 2019 година за установяване на пакета от здравни действия, обезпечен от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, и не се заплаща от НЗОК в извънболничната здравна помощ.

НЗОК заплаща „ Клиничен тест за слух (без аудиометрия) “. Тази профилирана здравна активност е включена в пакета на лекаря със компетентност „ Ушно-носно-гърлени заболявания “, сключил контракт с НЗОК и вие не заплащате за нея, в случай че имате направление от персоналния доктор. Заплащате единствено потребителска такса за прегледа в размер 2.90 лева (или 1 лев), в случай че не сте освободена от нея. Това се отнася единствено за лекарите УНГ, които са сключили контракт с НЗОК.

 

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР