Бягството с военен самолет бе потвърдено от ВВС на Шри

...
Бягството с военен самолет бе потвърдено от ВВС на Шри
Коментари Харесай

Какво става в Шри Ланка: Политическа криза и бунтове /видео/

Бягството с боен аероплан бе доказано от Военновъздушни сили на Шри Ланка. 73-гошдиният Готабая Раджапакса е отлетял за Малдивите дружно със брачната половинка си и още двама чиновници по сигурността. Източник сподели на BBC, че господин Раджапакса няма да остане на Малдивите и има намерение да пътува до трета страна. Брат му, някогашният министър на финансите Базил Раджапакса, също е напуснал Шри Ланка и се твърди, че се насочва към Съединени американски щати.

В негово неявяване той назначи министър-председателя Ранил Викремесингхе за изпълняващ длъжността президент.

Напускането на Раджапакса е огромна победа за протестиращите и поставя завършек на фамилна династия, която доминираше политиката на Шри Ланка през последните две десетилетия. Президентът се укриваше, откакто тълпи щурмуваха резиденцията му в събота, и даде обещание да подаде оставка в сряда, 13 юли.

Премиерът на Шри Ланка Ранил Викремесингхе разгласи изключително състояние в цялата страна и в столицата Коломбо бе натрапен полицейски час. Полицията употребява сълзотворен газ, за ​​да разпръсне група протестиращи, които вървяха покрай кабинета на премиера и към Народното събрание.

Шри Ланка претърпява най-тежката си икономическа рецесия от десетилетия насам. От месеци жителите се спирания на тока и дефицит на съществени неща като гориво, храна и медикаменти. Смята се, че водачът, който се употребява с имунитет против правосъдно гонене, до момента в който е президент, е желал да избяга в чужбина, преди да се отдръпна, с цел да избегне опцията да бъде задържан от нова администрация.

Напускането на Раджапакса заплашва Шри Ланка от евентуален политически вакуум. Страната се нуждае от работещо държавно управление, което да стартира да вади страната от финансовата съсипия. Политици от други партии приказват за образуване на ново държавно управление на единството, само че към момента няма признаци, че са покрай съглашение. Също по този начин не е ясно дали обществото ще го одобри.

Extraordinary scene outside PM office who has taken over now as acting president of
— Sanjay Jha (@SanjayJha)
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР