Бутиковата винарна на старозагорската група Заара отвори през 2018 г.

...
Бутиковата винарна на старозагорската група Заара отвори през 2018 г.
Коментари Харесай

"Заара Естейт" или изба над нещата

Бутиковата винарна на старозагорската група " Заара " отвори през 2018 година в региона на Южен Сакар. Тя е първата в региона с хотелска част и ресторант и работи интензивно с другите мазета за развиването на винения туризъм. Инвестицията е към 4 млн. лева, а през 2021 година комплексът излиза за пръв път на оперативна облага.
Всеки, който е пътувал през Южен Сакар, евентуално е видял и красиви, и причудливи гледки: от мистериозните долмени и светилища от тракийско време до бетонните скелети на недостроени държавни жилища съвсем посред нищото. Последните са не изключително изящен спомен от плана " Република на младостта " - държавна стратегия от 80-те години за заселването на района Странджа - Сакар с млади фамилии, която, несъмнено, претърпява цялостно крушение. Но с изключение на с сходни прелюбопитни истории и непокътната природа този едва прочут край посреща гостите си и с вино. Тук то има остарели обичаи, а през днешния ден нови вложения в лозарството трансформират Южен Сакар в един от топ винарските райони на страната.

" Заара Естейт ", един от последните винени планове тук, е кацнала на висок рид на северозападния скат на Сакар над село Главан - еднообразно отдалечено (на 30-ина км) от Харманли и Любимец, Тополовград и Гълъбово. Комплексът е потопен в тишина, зеленина и горски аромати, а от последния му етаж се разкрива голяма панорама към Тракийската равнина. Заради това местонахождение и поради дзен чувството тук " Заара " назовава себе си " място над нещата ".
Двигател за винения туризъм на района
Отварянето й преди четири години даде сериозен подтик на винения туризъм в Южен Сакар, където близо една от друга са съсредоточени няколко мазета с фокус върху висококачествените виновност. " Заара Естейт " обаче е първата с бутикова хотелска част, добър ресторант и релакс зона - база, която липсваше в района.
Реклама
Избата към този момент е и значима част от събитията на локалния винен фестивал " Сакар 4х4 ", работи и в допълнение за развиването на винения туризъм, като предлага на гостите си турове с дегустации и в останалите мазета в региона. " Много добре се разбираме и работим с сътрудниците. Мисля, че развиването на винения туризъм в района е вярната задача и път за бъдещето ", споделя собственичката и изпълнителен шеф на " Заара Естейт " Красимира Недева.
" Винарството е по-дълга инвестиция, развива се по-бавно, изисква повече време и внимание ", Красимира Недева, притежател и изп. шеф на " Заара Естейт "
Тя е моторът на избата, човек с доста сила и предприемачески дух. Семейството й е тясно обвързвано с района - родителите й са родом от Главан, където " Заара " през днешния ден ръководи резиденция за остарели хора, има лична млекарница, стада и градини (виж карето). " Преди няколко години взехме решение да влагаме и в лозя в района. Междувременно научихме, че остарялата ведомствена вила до селото на бившето държавно транспортно дружество в Гълъбово се продава преференциално. Решихме да я купим, малко по сантимент, защото тя е строена по времето, когато татко ми бе шеф на предприятието ", споделя собственичката на избата. Впоследствие вземат решение да я трансфорат в бутикова винарна с хотел.

Първите си виновност " Заара " пуска през 2018 година, а същата годна е открит и комплекса - с потенциал 40 посетители в хотелската част, ресторант и маза със относително малко произвеждане - 60 - 70 хиляди л годишно.

Регионът на Южен Сакар е прочут с плътните си и мощни червени виновност от мерло, сира, каберне фран, както и мавруд . От белите сортове добре на този парещ и изсъхнал климат пък се усещат вионие, шардоне и тамянка. " Заара " има 150 дка лозя с всички тези сортове, както и с не по този начин типичния за района совиньон блан, имат малко насаждения с гевюрцтраминер и карменер, а най-новите лозя са с мискет.
Реклама
Основните серии виновност са Dogma в приблизително високия ценови клас и Zaara Estate в по-базовия. Лозята на избата към момента са доста млади - първите са засадени преди към 6 години, което значи, че в идващите години виновността на " Заара " занапред ще демонстрират капацитет и дълбочина. Засега те очароват със прохлада, чист сортов и тероарен темперамент.

Сред бестселърите са тамянката и сирата, както и розето от сира, а от купажните виновност високо оценен е блендът сред сира, каберне фран и карменер. " Заара " внасят и пенливо вино от Италия - от сорта глера (от който се прави просеко). Любопитен факт е, че част от виновността отлежават под вода до Царево, и са атрактивни като автентичен подарък, а от екипа се гордеят се с това, че тяхно е първото българско вино отлежало на дъното на Черно море.
" Заара " имат разнообразно портфолио от виновност, които се отличават със прохлада, чист сортов и тероарен темперамент
Сред посетителите на винарната има и върли фенове на виното, българи и чужденци, само че и уикенд туристи, привлечени от непознатия район на Сакар или търсещи релакс. Има и инцидентни посетители - да вземем за пример румънци на път към гръцкото море, които търсят комфортно място за нощувка. " Много от тях се завръщат отново или са ни препоръчвали на другари ", споделя собственичката на избата.

За гостите се оферират винено-исторически турове - до други мазета или забележителности в покрайнината, както и колела. А релакс зоната включва закрит топъл басейн, парна баня, сауна и разтривки. " Исках да има разнообразни интензивности, тъй като хората са разнообразни - някои са дейни и желаят да видят доста неща, други желаят просто да релаксират ", споделя Недева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР