Бутафорни строежи на крепости, тревожни констатации за милионни загуби на

...
Бутафорни строежи на крепости, тревожни констатации за милионни загуби на
Коментари Харесай

България: и тук ли са потъвали милиони?


Бутафорни градежи на замъци, тревожни констатации за милионни загуби на НДК, възмутително спиране на предаване поради конференция на ГЕРБ: и министърът на културата проф. Минеков потегли по следите на нередности.

Министърът на културата Велислав Минеков

В разчистването на Авгиевите обори предстоящо се включи и министерството на културата. На първата от серия конференции проф. Велислав Минеков, ослепителен водач на митингите от предходната година, изнесе възмутителни обстоятелства. Той ги заостри политически, с което даде мотиви за контранастъпление. Не знам дали един водач може да бъде равнодушен и здравомислещ в обстановка като днешната, само че дано опитаме да поразсъждаваме.

Итонгови замъци и загубите на НДК

От години се ядосваме на бутафорните градежи на замъци, които погълнаха публичен запас и фалшифицираха културното завещание на страната. Такава е посочената итонгова цитадела на Яйлата, която съгласно министър Минеков притегля единствено туристи, които се дзверят на парадокса. Той повдигна и въпроса за чия сметка ще е неизбежното почистване на сходни градежи. Но на фона на руините на текезесетата из българския пейзаж ми се коства, че няма да е скоро.
Редакцията предлага
Дочувахме и за нарушавания при градежа на Ларгото; този път Минеков съобщи, че е чел отчет на ОЛАФ, в който се посочвали злоупотреби за 4,5 милиона евро. Не знам дали сходен отчет може дълго да остане конфиденциален, напълно скоро ще разберем дали го има, или няма - някой от евродепутатите ни евентуално може да помогне с вътрешна информация. Посочвала се виновността освен на трима министри на културата, само че и на един кмет - това ме изпълва с плаха вяра, че може би има късмет за смяна и в община София.

Много тревожни бяха констатациите за загубите на НДК до 1 януари т.г. в размер на 86,5 милиона. Неотдавна там имаше следствие за, от които си останахме със подозренията. А през май някогашният изпълнителен шеф господин Мирослав Боршош, който беше напълно оневинен по обвиняванията за занемареност, бе назначен от Йорданка Фандъкова за зам.-кмет на София.

От НДК отвръщат, че по-голямата част от тези загуби били поради обезценка. Чудя се единствено каква обезценка, като ремонтираха съществено постройката за българското председателство на Европейски Съюз преди едни 3 години. Безспорен скандал е и отдаването против алегоричен наем на офиси в тази емблематична постройка на... коя партия мислите? Познахте.

НДК през май 2018

И тук проф. Минеков прави смелото съмнение, че натоварват с задължения НДК, тъй като се канят да го приватизират - по метода, по който скапаха и приватизираха на безценица безчет предприятия. Това е политическо изявление, което можем да приемем или да спорен. Мен персонално ми се коства, че времето на бандитския преход свърши, гражданското общество се разсъни, пък и тъкмо тази постройка мъчно ще бъде открадната. Но може и да съм доверчив, кой знае. Затова пък финансовото положение на двореца е въпрос на цифри и думата незабавно имат икономистите.

Скоро и аукцион с акварели на Бойко Борисов?

Подобна политическа догадка в конференцията беше и апелът публицистите да огледат офисите на огромни предприемачи като Божков и Златев - щели да намерят многочислени пластики на министър или народен представител Рашидов, чиято поддръжка евентуално са си купували, плащайки за творбите му. Не знам по какъв начин може да се потвърди това - дали предприемачите са си ги купували, тъй като са ги харесвали, или са намерили законен метод да дадат на създателя едни пари. Преди купуваха Светлин Русев, и той значим човек на времето си; на следващия ден може да забележим аукцион с акварелите на Бойко Борисов, почетен член на Съюза на художниците, с начална цена милион.

Цялата тази тематика за цената на художествените творби е надълбоко неразбираема у нас - най-много поради неналичието на сериозен пазар за тях. Ако двама специалисти могат да дефинират по свое убеждение цената на един културен обект, доста е елементарно те да бъдат стимулирани с част от тази цена - след което картината да бъде заложена като актив на банка или да бъде мотив за прекачване на едни суми от точка А в точка Б. Акцията на прокуратурата против полицейския шеф господин Папалезов сподели по какъв начин субективно приписаната стойност на сбирката му може да се окаже мотив за арест, следствие и в последна сметка заплашване. Според министъра става дума за евтини копия, само че дали това е правилно няма да разберем до изборите, с което господин Гешев ще е извършил задачата си. Трябва сериозна смяна в законодателството, само че парламент няма, тъй че си оставаме с тревогата по тематиката.

Случаят Българска национална телевизия и Кошлуков

Най-политическата част от настъплението беше офанзивата против Емил Кошлуков. Става дума за възмутителното спиране на предаване от 23 май поради конференция на партия ГЕРБ - включване, което съпоставиха с послание на папата или оповестяване на война, а на мен кой знае за какво ми припомня фамозното предаване " Ку-ку " за Козлодуй, което се оказа партенка.

Безспорно става дума за неприятен усет и слагачество, само че Минеков не е прав да намесва тук чак националната сигурност и законите. В размяната на остроти той обявви, че шефът на Българска национална телевизия предстои на закона Магнитски, тъй като бил съратничил с Пеевски в ТВ7; другият намеси комунистическия татко на министъра и своето дисидентско минало - все неща, които не ми се ще да разясня.

Но въпросът тук е по-сериозен. Става дума за доверието в националната ни телевизия. Нали помните, че по време на митингите хората обсаждаха и нейната постройка, а Кошлуков беше четвъртият в настояването на оставки? Дали бяха прави? Аз мисля, че Българска национална телевизия има и доста съществени, уравновесени излъчвания като Референдум, Панорама, Още от деня; правилно, че господин Любенов, който направи " Ку-ку-вкючването на ГЕРБ ", персонално на мен не ми подхожда, само че несъмнено си има почитатели. Струва ми се обаче, че задача на една социална медия е да разбере, за какво е изгубила доверието на доста от най-активните жители на тази страна и да се бори за връщането му.

Емил Кошлуков

Оставки у нас никой не подава, да оставим тази алтернатива. Да си представим, че наместо с експанзия, господин Кошлуков беше излязъл с опрощение към феновете: съжаляваме, мислехме, че тогава ще има значимо известие, пък работата се оказа Ку-ку. Ще се мъчим да съблюдаваме равновесие сред другите партии, ще каним по-разнообразни анализатори, ще се вслушваме във всички рецензии. Нали забелязвате, че такова подлизурско директно включване беше направено и от трите огромни малките екрани, само че публичният напън е най-много към публичната? Ами по този начин е, тъй като считаме, че тя е наша, зависи от нашите налози. Ако бях на мястото на водещите, даже бих се радвал на тези рецензии - те значат, че хората държат повече на публичната си телевизия.

Да прибавя и това: че за следващ път стана ясна цялостната неплатежоспособност на Съвета за електронни медии, от който чакахме да посредничи в този спор сред обществото и Българска национална телевизия. " В активността си той се управлява от ползите на обществото, пази свободата и плурализма ", написа на уеб страницата им. С една значима добавка, взета от отговора до министър Минеков: "...осъществява контрол върху активността на доставчиците, без да има каквото и да е право на интервенция в програмната им политика ".
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР