Бутафорни европроекти и чудовищни злоупотреби в Центъра за развитие на

...
Бутафорни европроекти и чудовищни злоупотреби в Центъра за развитие на
Коментари Харесай

Чудовищни злоупотреби с евросредства в Центъра за развитие на човешките ресурси разкри журналистът Васил Иванов

Бутафорни европроекти и чудовищни злоупотреби в Центъра за развиване на човешките запаси, проверява след сигнал журналистът Васил Иванов.

Стопроцентово асимилиране на парите от еврофондовете. Това някак си се трансформира в лозунг и съществена цел на българските управници след влизането ни в Европейски Съюз през 2007 година

Има една дребна държавна конструкция, която получава и харчи 40 милиона евро годишно, или 80 млн. лв..  Казва се „Център за развиване на човешките ресурси“. Създаден е, с цел да преглежда, сортира и финансира планове, които биха помогнали да се развиват човешките ни запаси. Съществува от над 10 години и официално е под шапката на Министерството на образованието. Решенията обаче, по какъв начин и защо ще се похарчат европейските 80 милиона лв. се взимат вътре – в самия Център за развиване на човешките запаси. А там съгласно вътрешни източници на Васил Иванов – това еднолично прави  шефът Татяна Калканова, употребявайки доверени чиновници, които тя е назначила на основни места.

След следствие на Иванов се оказва, че ведомството на Татяна Калканова е наливало големи суми в частни неправителствени организации – НПО-та, както и други публични организации, като е одобрявала и отпускала желани от тях огромни суми за меко казано бутафорни и даже звучащи смехотворно планове.

Ето няколко образеца от многото сходни:

СДРУЖЕНИЕ ЕКОСВЯТ РОДОПИ е получило 18 хиляди евро за план наименуван:  ЕР ЕР ЕР ЕР ИН ДЪ РОДОПС. Каквото и да значи това. Сдружение наречено БАДМИНТОН КЛУБ-ВИАС е взело 28 хиляди евро за план „ да бъдем дейни “. 33 хиляди евро пък получава СДРУЖЕНИЕ БЪЛГАРСКА КУАДРАТЛОН ФЕДЕРАЦИЯ.

И нататък – 20 хиляди евро за Сдружение „Обзорарт“ по план „Живата библиотека тире монологът тире диалог“, каквото и да значи това. 18 хиляди евро получава „Неформална група „свежи лица“, 30 хиляди Сдружение „Калокагатия“, 37 хиляди евро за Сдружение „Бадминтон клуб Левски – Люлин “, а  32 хиляди евро са дадени на Сдружение „Омега“ по план „Младежко презареждане 2“.

Дотук станаха към 200 хиляди евро. А има и още по-фрапиращи образци. Центърът за развиване на човешките запаси дава 120 хиляди евро на ЧАСТНА ДЕТСКА ГРАДИНА от Русе по план: „Разказване на приказки за остарялата костенурка“.  Други 80 хиляди евро са отпуснати на техникума по селско стопанство в Костинброд за план: „Иновативни подходи за образование в трендовете на развиване на британската кухня“.

Изброените до тук образци надвишават 1 милион лв., а са единствено дребна част от откритите от Васил Иванов проекти, утвърдени и финансирани през последната година от Центъра за развиване на човешките запаси.

Финансирани с европейски пари. „Корупция и шуробаджанащина“. Така обясниха пред проверяващия публицист, протичащото се чиновници на Центъра. Те пожелаха да останат анонимни. Все отново една от тях се съгласи да приказва пред камерата, с ангажимента да не демонстрираме лицето ѝ. Тя е дълготраен чиновник на Центъра, заемаща виновна служба.

Бутафорните планове на частни неправителствени организации се утвърждават и получават финансиране, а по-късно връщат на ръка % от парите на шефът на Центъра – Татяна Калканова.

Друга част от тези планове се финансират, тъй като НПО-тата, които получават парите са на подставени лица на висши политици от ръководството. И надлежно по тези партийни линии шефът се радва на дълга кариера на този пост. Тук е мястото да споменем, че при предходното държавно управление на Борисов, според съдружното съглашение, Министерството на образованието и надлежно Центърът за развиване на човешките запаси, бяха под опеката на Реформаторския блок. И тогава неговият представител Меглена Кунева, като министър на образованието сложи Калканова на поста ѝ. При настоящето държавно управление, съдружното съглашение отреди това министерство и надлежно Центърът за развиване на човешките запаси на Обединените патриоти.

Шефката Калканова на момента сменила партийните убеждения на модернизатор и се вляла в партийните редици на патриотите. И по-точно – в партията на Валери Симеонов.  С това тя самата се похвалила пред част от чиновниците.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР