Буркина Фасо реши да прекрати военно споразумение с Париж, което

...
Буркина Фасо реши да прекрати военно споразумение с Париж, което
Коментари Харесай

Буркина Фасо скъса военен договор с Франция

Буркина Фасо реши да приключи военно съглашение с Париж , което разрешава на френските войски да се бият с бунтовниците на нейна територия, тъй като държавното управление желае страната да се пази сама, предава Ройтерс.

Западноафриканската страна е обхваната от ислямистки протест от групи, свързани с " Ал Кайда " и " Ислямска страна ", които са завладяли огромни сектори от земя и са прогонили милиони хора в Субсахарска Африка.
 Ислямисти отвлякоха над 50 дами в Буркина Фасо
Ислямисти отвлякоха над 50 дами в Буркина Фасо

Това е първият сходен случай в страната

Националната телевизия на африканската страна заяви в събота, че, давайки на Франция един месец да изтегли войските си.

Френският президент Еманюел Макрон сподели в неделя, че чака уточнения от преходния президент на Буркина Фасо Ибрахим Траоре по отношение на решението.

" На сегашния стадий не виждаме по какъв начин да бъдем по-ясни от това ", сподели държавният представител Римталба Жан Еманюел Уедраого, говорейки по националната телевизия.

Той сподели, че решението не е обвързвано с съответно събитие, само че че е " естествен ход на нещата " Франция да трансферира отговорността на Буркина Фасо за собствената й отбрана. " Едномесечният период е част от военното съглашение, " добави той.

" Това не е краят на дипломатическите връзки сред Буркина Фасо и Франция ", сподели Уедраого, добавяйки, че страната му към момента желае поддръжка под формата на военно съоръжение.

Френските управляващи не дадоха отговор незабавно на настояванията за коментар. Франция е разположила 400 бойци от специфичните сили, ситуирани в ръководената от хунтата Буркина за битка с джихадистки протест, само че през последните месеци връзките се утежниха .

Откакто сегашният боен режим пое властта през септември, се организираха няколко демонстрации с апели за овакантяване на френския дипломат и на френските войски там.
 Буркина Фасо изиска отзоваване на френския дипломат в страната
Буркина Фасо изиска отзоваване на френския дипломат в страната

Експулсирането алармира за утежняване на връзките сред Буркина Фасо и някогашния колонизатор Франция

предходната година, поставяйки завършек на траялата десетилетие борба против бунтовниците, откакто връзките сред двете страни се утежниха.

И Буркина Фасо, и Мали се ръководят от военни хунти, които завзеха властта със мощ през последните две години, обещавайки да подобрят сигурността и изгаряйки мостове с обичайните си съдружници.

Макрон упрекна Русия в " хищническо " въздействие в размирните африкански страни, до момента в който Франция губи въздействие върху нейните някогашни колонии в този район.

Напускането на френската войска от Мали съответства с решението на хунтата да наеме съветски наемници от частната военна компания (ЧВК) " Вагнер ", които да й оказват помощ в битката с бунтовниците, ход, който западните страни остро осъдиха.

Буркина Фасо нито удостовери, нито отхвърли скорошни известия, че е решила да наеме също ЧВК " Вагнер "

Припомняме, че, че  ще дефинира съветската наемническа организация " Вагнер " като " транснационална незаконна организация " и ще наложи спомагателни наказания идната седмица против групата и нейната мрежа за поддръжка по целия свят. Това заяви в петък CNN, като цитира изказване на Белия дом.
 Франсоа Оланд: Групата
Франсоа Оланд: Групата " Вагнер " работи като " неоколониалисти " в Мали

Десет години след началото на френската интервенция " Сервал "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР