БУРГАС Общинският превозвач “Бургасбус“ ЕООД заедно с местната администрация изпълняват проект

...
БУРГАС
Общинският превозвач “Бургасбус“ ЕООД заедно с местната администрация изпълняват проект
Коментари Харесай

Транспортът в страната: В столицата вече мислят за автобуси ...

БУРГАС

Общинският транспортьор “Бургасбус “ ЕООД дружно с локалната администрация извършват план „ Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Бургас посредством рационализация на публичния превоз “, финансиран от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 “. По плана ще бъдат доставени и въведени в употреба общо 56 броя електрически рейса, които ще заменят дизеловите автобуси. В края на предишния месец дойдоха първите два е-автобуса, а до месец март следващата година поетапно ще бъдат доставени и останалите. Те са финален зов на технологията, като даже имат система за филтриране на въздуха при Covid-19 и USB входове за зареждане на мобилни телефони. Е-бусовете в морския град са на испанския производител Irizar.

Бургас към този момент започва и построяването на инфраструктура на зарядните станции за електрическите рейсове. Времето за цялостното им зареждане е не повече от 5 часа.

СЛИВЕН

Проектът на Община Сливен се финансира от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 “ (ОПОС), като общият размер на инвестицията е 13,2 млн. лева По Оперативна програма „ Околна среда “ ще се обезпечат средства в размер на 11 млн. лева

Идеята е да бъдат закупени 4 нови екологични електрически рейса и 6 тролейбуса с усъвършенствана енергийна успеваемост, като новите транспортни средства ще " пенсионират " най-амортизираните дизелови рейсове и тролейбуси. Предвидени са и ремонтни действия по контактната мрежа на града. Процедурата за избор на компания снабдител към този момент е отворена.

Целта, която локалната власт в Сливен гони, е с използването на новите возила да се понижи количеството излъчвания на азотен оксид с 3,41 т годишно и на фини прахови частици с 0,17 т на година.

СОФИЯ

Столицата постоянно е " с едни гърди напред ". Първите е-автобуси там бяха налични още през декември 2018 година По това време моделът E 12LF бе най-иновативният артикул на китайската компания Yutong Bus. Тя в действителност е най-големият производител на рейсове в света. " Софийският модел " е 12-метров, с напълно невисок под и с три порти на салона, който е с потенциал 90 пасажери. Батериите са ситуирани на покрива и в задната част на рейса, а виталният им цикъл, обезпечен от производителя, е най-малко 9 години.

За да се пести зарядът на батерията, климатикът и отоплението са автоматизирани и се самоуправляват според от външната температура по авансово заложен логаритъм. Според производителя при проби моделът е посочил разход на електрическа енергия от 99 кВтч на 100 км пробег, а пробегът с едно зареждане на батериите е над 320 км, като при избрани условия може да доближи и до 370 км. Това се оказа изцяло задоволително за София, където дневният пробег на един рейс по най-дългите линии при двусменна работа е към 300 км. Това значи, че няма да се постанова зареждане по време на промените и сред тях.

В момента в София има доставени 33 електрически рейса, които се чака да бъдат пуснати поетапно в употреба. Паралелно обаче Общината има план за доставка на водородни рейсове, както и за създаване на нужната им инфраструктура.

СТАРА ЗАГОРА

Стара Загора чака 33 е-автобуса още веднъж от испанската компания Irizar. Миналия месец локалната администрация направи първа работна среща, с цел да се посочи графикът на доставка, дизайнът и гаранционният период на возилата. Общата инвестиция е близо 53,8 млн. лева, като по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 “ идват безплатно 44,9 млн. лева

ВАРНА

Във Варна към този момент имат победител в публичната поръчка за доставката на 40 единични и 20 съчленени нископодови електрически рейсове по процедура „ Мерки за адресиране на превоза като източник на замърсяване на атмосферния въздух “ по Oперaтивна стратегия „ Околна среда 2014-2020 “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР